Windows 11 23H2 cu Copilot AI pentru aplicații

Chiar dacă pe parcursul anului au fost multe actualizări importante ale Windows 11, Microsoft continuă să aducă actualizările majore de toamnă cu care ne-a obișnuit în ultimii ani. Pe 26 septembrie 2023, Microsoft va lansa oficial versiunea majoră Windows 11 23H2 cu Copilot AI pentru aplicații, plus multe alte îmbunătățiri.

Este foarte important de menționat faptul că această caracteristică “Copilot” nu se referă la “Windows Copilot” care este deja în teste pentru utilizatorii Windows Insider Program.

Ce înseamnă Windows 11 23H2 cu Copilot AI pentru aplicații?

Microsoft extinde capabilitățile inteligenței artificiale pentru a ușura interacțiunile dintre utilizator și aplicațiile Windows 11. Astfel că, prin “prompturi” în “Copilot“, utilizatorul poate “cere aplicațiilor” să execute anumite operațiuni care de altfel ar necesita mult timp și experiență. Așadar, “Copilot” este un asistent virtual care folosește inteligența artificială, pentru a ajuta utilizatorul în aplicații precum: Paint, Photos, Outlook, Clipchamp.

Accesarea “Copilot” este la îndemâna fiecărui utilizator, acest nou tool fiind prezent în bara de activități (Taskbar) sau activat prin simpla combinație de taste Win+C.

Microsoft afirmă că această actualizara Windows 11 23H2 aduce peste 150 de caracteristici noi, multe dintre ele fiind caracteristicile pe care le-am văzut deja introduse în versiunile de testare Windows Insider.

Aplicația Paint, care mult timp a fost o aplicație inutilă și de care părea ca Microsoft a uitat total, este acum îmbunătățită semnificativ cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind ideală pentru desen și creație digitală. Sunt adăugate în aplicația Paint funcții de înlăturare a fundalului (remove background) și straturi (layers), precum și o previzualizare a “Cocreator“, care aduce puterea inteligenței artificiale generative în aplicația Paint.

Cocreator in Windows 11 23H2 cu Copilot
Cocreator in Windows 11 23H2 cu Copilot

Aplicația Photos este mult îmbunătățită cu ajutorul inteligenței artificiale. Sunt introduse noi funcții pentru editarea fotografiilor. Cu funcția Background Blur poți evidenția subiectul dintr-o fotografie, rapid și ușor. Aplicația Photos găsește automat fundalul din fotografie și, printr-un singur clic, evidențiază instantaneu subiectul și estompează fundalul. Pentru aplicația Windows Photos este îmbunătățită și funcția de căutare, astfel că acum poți găsi rapid fotografia pe care o cauți pe baza conținutului fotografiei. Inteligența artificială va analiză elementele fiecărei fotografii și astfel sistemul de căutare va avea o acuratețe mult mai mare decât în prezent. De asemenea, poți găsi fotografii în funcție de locul în care au fost realizate.

Remove Photo Background with Copilot
Remove Photo Background with Copilot

Capabilitățile inteligenței artificiale vor fi extinse în mai multe aplicații, iar din câte ne este expus în videoclipul de prezentare, Copilot este pe cale să interacționeze inclusiv cu aplicațiile de creație ale Adobe, care știm că au integrat deja inteligența artificială. Un exemplu este Adobe Photoshop, unde editatea grafică se poate face acum prin “prompturi”.

Din ce a anunțat compania Microsoft, Windows 11 23H2 cu Copilot AI va fi lansat pe date de 26 septembrie 2023.  Microsoft 365 Copilot pentru companii (Enterprise) va fi de asemenea lansat în acestă toamnă, la data de 1 noiembrie 2023.

Pe lăngă aceste actualizări care aduc îmbunătățiri semnificative cu ajutorul inteligenței artificiale generative, Windows 11 23H2 aduce actualizări importante și în alte aplicații.

Snipping Tool oferă acum mai multe modalități de captare a conținutului de pe ecran. Odatată cu această actualizare, utilizatorul poate extrage conținut text specific dintr-o imagine pentru a-l lipi într-o altă aplicație sau pentru a proteja ușor informațiile sensibile cu ajutorul funcțiilor de text redaction disponibile în fereastra de post-capturare. Cu adăugarea capturării sunetului utilizând suport audio și microfon, este mai ușor de creat videoclipuri și conținut captivant de pe ecran.

Clipchamp, acum cu auto-compoziție, oferă sugestii pentru scene, editări și narative bazate automat pe imaginile și înregistrările utilizatorului, astfel încât să poată crea și edita videoclipuri pentru a le împărtăși cu familia, prietenii și rețelele de socializare.

Notepad primește o actualizare foarte importantă. Aplicația va începe să salveze automat sesiunile, permițând utilizatorului să închidă Notepad fără să mai primească dialoguri de întrerupere a sesiunii. Notepad va restaura automat fișierele deschise anterior, precum și conținutul nesalvat și modificările din acele fișiere deschise.

Cu noul Outlook pentru Windows, utilizatorul poate conecta și coordona diferite conturi (inclusiv Gmail, Yahoo, iCloud sau altele) într-o singură aplicație. Instrumentele inteligente ajută la redactarea de e-mailuri clare și concise și atașare cu ușurință de documente și fotografii importate din OneDrive.

Windows Backup face mutarea pe un nou PC cu Windows 11 mai ușoară ca niciodată. Cu Windows Backup, trecerea majorității fișierelor, aplicațiilor și setărilor de pe un PC pe altul este fără probleme, astfel încât totul să fie exact așa cum a fost pe vechiul calculator. Despre această funcție de backup și restaurare Windows 11 vom mai discuta în alte articole.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Windows 11 » Windows 11 23H2 cu Copilot AI pentru aplicații

Leave a Comment