Când va fi lansat Windows 12 și ce noutăți aduce?

Încă sunt destul de mulți utilizatori care se despart cu greu de Windows 10 sau chiar de Windows 7, în condițiile în care Microsoft a lansat Windows 11 23H2 pentru Windows Insider Program (Business), dar care se întreabă când va fi lansat Windows 12 și ce noutăți aduce.

Este aproape o certitudine că Microsoft pregătește lansarea Windows 12 în 2024. Această versiune poartă numele de cod “Next Valley” și cu siguranță va fi un sistem de operare care va avea integrată foarte mult inteligența artificială.

Până când Microsoft o să înceapă să dezvăluie din viitoarele caracteristici ale Windows 12, putem să intuim câteva mici caracteristici ale următorului sistem de operare, având ca bază tendințele și direcția în care se îndreaptă Windows 11.

Când va fi lansat Windows 12 și cât va costa?

Cele mai multe zvonuri ne spun că Windows 12 va fi lansat în a doua jumătate a anului 2024. Dacă compania Apple și-a obișnuit utilizatorii cu lansarea anuală în fiecare toamnă a unei versiuni majore a sistemului de operare macOS, Microsoft nu are un astfel de istoric. Sistemul de operare Windows 8.1 a fost lansat dupa aproximativ 4 ani de la lansarea Windows 7, iar între Windows 10 (29 jul. 2015) și Windows 11 (5 oct. 2021) a fost o distanță de 6 ani.

În contextul implementării tot mai avansate a inteligenței artificiale atât pe Windows cât și în suita de aplicații Microsoft, lansarea într-un viitor relativ apropiat a unei noi versiuni majore de Windows, ar avea sens.

În iulie 2022, s-a sugerat că există un succesor pentru Windows 11 în dezvoltare, dar numele său nu este confirmat încă. Așadar, nu se știe exact dacă următoarea versiune majoră se va numi Windows 12 sau va avea un nume legat de implementarea inteligenței artificiale.

În februarie 2023, a apărut un tweet șters care menționa Windows 12 în contextul unui procesor Intel Meteor Lake. Apoi, un interviu cu un oficial Microsoft a făcut referire la dezvoltarea viitoare a Windows.

În martie 2023, Microsoft a lansat un canal experimental “Canary” pentru Programul Windows Insider, care ar putea fi dedicat funcțiilor viitoare prezente atunci când va fi lansat Windows 12.

Cu toate acestea, la conferința pentru dezvoltatori Build din mai 2023, nu s-a menționat Windows 12 deși sunt indicii din partea Microsoft și Intel că o nouă versiune majoră a Windows este în lucru.

Va fi Windows 12 gratuit?

Este foarte posibil ca Windows 12 să fie gratuit o perioadă de timp dupa data lansării, fără să existe limitări. Așa s-a întâmplat și cu sistemele de operare Windows 10, Windows 11.

Pentru utilizatorii care au deja o licență pentru Windows 11 este posibil ca upgrade-ul la versiunea Windows 12 să fie gratuit sau aibă un preț mai mic pentru achiziționarea licenței. De altfel, upgrade-ul de la Windows 10 la Windows 11 este gratuit.

Windows 12 Hardware Requirements

Estimările privind cerințele hardware ale viitorului Windows 12 sugerează că acestea ar putea suferi modificări semnificative față de Windows 11. Chiar dacă nu există confirmări oficiale, se anticipează că se vor face schimbări în următoarele domenii:

  1. Memoria RAM: Se presupune că va fi necesară o cantitate mai mare de memorie RAM, cel puțin 8GB, comparativ cu cerința actuală de 4GB în Windows 11.
  2. Stocarea minimă: Spațiul de stocare minim necesar ar putea fi crescut de la 64GB în sus.
  3. Rezoluția minimă: Cerința minimă pentru rezoluție ar putea crește față de 720p, dar nu există încă dovezi concrete în acest sens.
  4. Suport AI: Din cauza accentului pe inteligența artificială, s-ar putea să fie nevoie de un procesor cu capacități de inteligență artificială. Investițiile Microsoft în acest domeniu și dezvoltarea de procesoare AMD cu AI încorporată sugerează această direcție.
  5. Posibilă limitare la anumite componente hardware: Se speculează că anumite funcții, în special cele legate de AI, ar putea fi “limitate la PC-urile mai recente cu o unitate de procesare neurală (NPU) sau GPU“.

Desigur, aceste estimări se bazează pe informații neoficiale și zvonuri. Cerințele hardware reale pentru Windows 12 vor fi confirmate de Microsoft la momentul lansării.

Caracteristici Windows 12

Se anticipează că Windows 12 va aduce numeroase caracteristici noi, dar detalii specifice despre cum va arăta aceasta versiune rămân incerte, deoarece multe dintre noile funcționalități sunt încă în dezvoltare și pot suferi modificări până la lansarea finală. Printre caracteristicile posibile se numără ecrane noi de blocare (Lock Screen / Login Screen) și de autentificare optimizate pentru utilizarea tactilă, un centru de notificări nou cu posibilitatea de a grupa notificările în funcție de persoană sau aplicație, capacitatea de a adăuga widget-uri pe ecranul desktop și o funcționalitate de fundal dinamic care utilizează AI pentru a crea efecte “parallax” pe măsură ce vă deplasați cursorul sau dispozitivul.

Un alt proiect numit ‘CorePC‘ are potențialul de a moderniza platforma Windows, cu caracteristici AI care includ sugestii contextuale bazate pe informațiile de pe ecran și identificarea obiectelor și textului din imagini. CorePC ar aduce, de asemenea, modularitate, permițând Windows să se adapteze la nivelul caracteristicilor și compatibilității cu aplicațiile pentru a se potrivi dispozitivelor specifice. Aceasta ar duce la actualizări mai rapide și o securitate sporită. Se preconizează că Microsoft ar putea lansa și o versiune “light” a Windows 12 pentru a concura cu Chrome OS, care ar fi dedicată funcțiilor de bază și ar fi extrem de rapidă.

Există posibilitatea ca Windows 12 să aibă o abordare radical diferită de design, dar acest lucru ar putea întâmpina rezistență din partea bazei de utilizatori Windows. Deși foarte mulți utilizatori ar fi bucuroși cu o schimbare de interfață grafică (UI), majoritatea utilizatorilor sunt mai conservatori și rezervați in a face schimbări majore. Cu toate acestea, în cazul în care PC-urile pliabile (fold) devin populare, s-ar putea să vedem îmbunătățiri semnificative în design și experiența utilizatorului. De asemenea, ar putea fi luată în considerare o modalitate specială pentru utilizarea în modul tabletă.

În concluzie, dacă Microsoft va continua să introducă multe noutăți în actualizările Windows 11, este foarte posibil ca Windows 12 să nu fie decât o schimbare minoră de interfață, la care se va adăuga stabilitate și un focus mai mare pe productivitate.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Tech News » Când va fi lansat Windows 12 și ce noutăți aduce?

Leave a Comment