Bateria laptop-ului tau suporta Windows 7? (Power Efficiency Diagnostics Report)

Am vazut la colegii de pe un articol care-i pune serios pe ganduri pe cei care si-au instalat noul sistem de operare Microsoft Windows 7 pe laptop-uri. Nu este vorba de resursele CPU / RAM / placa video asa cum ne gandim cu totii inainte sa instalam un nou sistem de operare, ci de resursele energetice. Mai exact, au fost raportate multe probleme la bateriile  / acumulatorii laptop-urilor pe care s-a instalat Windows 7.

Dupa lansarea oficiala a sistemului de operare Windows 7, multi utilizatori care au laptop-uri si au facut upgrade-ul de la Windows Vista la Windows 7, s-au confruntat cu probleme la bateria laptop-ului. Iconita de “power“, cea cu bateria, din coltul din dreapta-jos indica ca bateria este incarcata 100%, dar este terminata fizic. “Considering replacing your battery”

In comparatie cu sistemele Desktop care se alimenteaza direct de la priza,  laptop-urile si netbook-urile au trei variante de alimentare.  Alimentarea cu energie electrica direct de la priza cu acumulatorul scos, alimentarea de la priza cu acumulatorul cuplat (in multe cazuri este plan energetic similar cu primul) si alimentarea doar de la acumulator.
In urma cu un an am explicat intr-un post (similar e si in Windows 7), dar atunci cand folositi intens laptop "pe acumulator" este nevoie sa faceti cateva ajustari suplimentare pentru a evita distrugerea / terminarea prematura a bateriei de la laptop. Partea buna este ca aceste ajustari nu sunteti nevoiti sa le faceti orbeste.  Power Efficiency Diagnostics Report va analizeaza sistemul de operare, software-urile si procesele auxiliare, dupa care va afiseaza un raport din care puteti intelege foarte usor ce anume trebuie sa faceti pentru a va proteja bateria laptop-ului. Care sunt erorile "Power Policy" ce trebuiesc corectate si care sunt  setarile recomandate "Warnings" ce trebuie facute in Power Options (click pe iconita cu bateria din dreapta-jos), plus informatii de baza despre bateria laptop-ului. Battery ID, Platform Power Management Capabilities, Platform Timer Resolution si Power Policy le puteti afla din Power Efficiency Diagnostics Report.

Cum obtinem raportul de energie pe un laptop cu Windows 7.

1. Deschidem Command Prompt (cu privilegii de Administrator) – .

2. In Command Prompt dam comanda :

powercfg /energy

Dupa ce scrieti aceasta linie de comanda apasati Enter si asteptati 60 de secunde pana se analizeaza sistemul si se genereaza raportul.

cmd powercfg

In cazul meu sunt 11 erori si 13 avertismente. Pentru vizualizarea raportului (Power Efficiency Diagnostics Report) mergeti in C:WindowsSystem32 si deschideti energy-report.html in Internet Browser.

Iata cum arata raportul generat de mine pentru acest tutorial.

Raportul pentru un laptop Toshiba Satellite A300.

Analizati bine erorile si cautati sa le inlaturati. Cautati in raport "Battery:Battery Information" si verificati valorile de la "Design Capacity" si "Last Full Charge". Pentru ca o baterie sa suporte arhitectura Windows 7, valoarea Last Full Charge trebuie sa mai mare decat Design Capacity.

O sa revenim cu cateva posturi (tutoriale – experimente pe laptop-urile noastre) prin care sa explicam exact cum pot fi inlaturate "erorile de energie" si cum poate fi optimizat sistemul de operare si planul energetic pentru laptop-urile cu Windows 7.

Bateria laptop-ului tau suporta Windows 7? (Power Efficiency Diagnostics Report)

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment