Cum puteti sterge fisierele blocate cu ajutorul Command Prompt

Cu siguranta utilizatorii Windows care nu au avut niciodata intalniri “fierbinti” cu fisiere indaratnice (ca-i document, poza sau chiar folder), care nu se lasa sterse in ruptul capului (Cannot delete file: Access is denied. Make sure the disk is not write-protected or that the file is not currently in use. Sau ceva de genul. Si asta chiar daca fisierele/folderele respective nu sunt deschise asa cum de cele mai multe ori pretind a fi…) sunt pe cale de disparitie (sau o specie rara).

Daca va aflati in situatia descrisa mai sus si doriti cu orice pret sa scapati de respectivele fisiere/foldere, atunci aveti posibilitatea sa o faceti foarte simplu cu ajutorul Command Prompt-ului (cmd).

Cum putem sterge fisierele blocate (undeletable files) folosind Command Prompt?

  • in primul rand trebuie sa deschideti un Command Prompt cu privilegii de Administrator (tastati cmd in Search programs and files in Start Menu, dati click-dreapta pe aceasta si selectati Run as administrator). Apoi deschideti folderul problema (sau care contine fisierul problema), selectati calea catre acesta (mai putin C:) si copiati-o (click-dreapta->Copy sau Ctrl+v)
cmd_adm test_folder test_file
  • mergeti inapoi la Command Prompt si tastati comanda cd si dati Enter (aceasta va deschide folderul root, adica C:)
  • tastati din nou cd si dati paste la calea catre folderul problema (click-dreapta->Paste. Ctrl+v nu functioneaza in Command Prompt) apoi dati Enter. Folderul respectiv va fi deschis in cmd (pentru a va asigura ca sunteti in folderul care trebuie tastati comanda dir apoi dati Enter. Aceasta comanda va va arata continutul folderului respectiv)

cmd

1. Pentru a sterge un fisier din acest folder tastati comanda del[numele_fisierului] /F /Q si dati Enter (unde [numele-fisierului] este numele fisierului indaratnic, F = sterge fisierul chiar daca acesta este Read-Only, iar Q = sterge fara confirmare)

del_test_file

2. Daca doriti sa stergeti si folderul, insa acesta nu vrea sa dispara din Windows Explorer, dupa ce ati urmat pasii de mai sus pentru a sterge fisierele din acesta tastati in cmd comanda cd pentru a va intoarce la folderul root (C:) apoi tastati rmdir /S /Q [numele_folderului] si dati Enter.

del_test_folder

Apoi inchideti Command Prompt-ul si deschideti Windows Explorer. Veti observa ca folderul problema (test in cazul meu) si implicit fisierul/fisierele problema (test.txt in cazul meu) au disparut.

windows_folders

Succes! ;)

Cum puteti sterge fisierele blocate cu ajutorul Command Prompt

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment