Ce este VPN (Virtual Private Network) si cand ne este necesar?

Cu siguranta in timpul navigarii pe site-uri ati vazut reclame care va ofera servicii de VPN. Unele gratuite, iar altele care promit anonimizare maxima in schimbul unor costuri decente.

VPN (Virtual Private Network) este utilizat de cele mai multe ori  atunci cand nu aveti inceredere in furnizorul de internet (ISP – Internet Service Provider). Multi oameni sunt convinsi ca ISP-ul poate sa vada tot ce fac la calculator si sa foloseasca acele informatii in scopuri comerciale. Altii folosesc VPN pentru a ascunde adresa de IP reala, considerand ca astfel sunt total anonimi in timpul navigarii online.
VPN este o solutie prin care va puteti conecta la o retea dedicata, careia sa-i folositi resursele si care va deveni “puntea” dintre calculatorul dvs. si restul internetului. Practic, tot schimbul de date intre PC-ul dvs. si internet nu va mai fi facut prin provider (ISP), ci prin intermediul retelei private (VPN). Aceata din urma ofera o securitate mai mare a schimbului de date prin diverse metode de criptare.

Trebuie sa aveti in vedere, ca anonimizarea pe internet nu consta numai in ascunderea adresei IP (Internet Protocol). Multe companii si provideri de internet folosesc cookies si web trackers pentru monitorizarea clientilor si a utilizatorilor in timp navigarii pe internet. Elemente ce pot oferi suficiente informatii despre identitatea si activitatea dvs. in online. De la tipul sistemului de operare folosit si pana la rezolutia monitorului si extensiile instalate in browser, pot fi aflate cu usurinta de organizatia unui website pe care-l accesati. Cat despre Facebook si Google, exista o serie unelte prin care sa afle date despre dvs. chiar daca utilizati o conexiune prin VPN.
Asadar, nu va formati gresita idee ca odata activat VPN-ul sunteti 100% invizibili si anonimi pe internet.

Este adevarat ca VPN-ul e foarte util, mai ales atunci cand lucrati de acasa sau dintr-o alta locatie si trebuie sa va conectati securizat la infrastructura companiei. Conexiunea dintre PC-ul dvs. si VPN va fi criptata si astfel schimbul de date va fi securizat. Dar aici este vorba de un VPN Enterprise si nu de unul gratuit pe care-l gasiti in “ofertele” din reclamele online.
De exmplu, Cisco ofera solutii complete de VPN pentru corporatii, insa aici vorbim atat despre infrastructura de retelistica, cat si despre software. Cisco AnyConnect VPN este o astfel de solutie pentru companii.

Ce serviciu de VPN sa alegem? Serviciile Premium vs. VPN Gratuit (Free)

Sunt companii care ofera gratuit acces la VPN si promit anonimizarea adresei de IP. Opera are un astfel de serviciu integrat in Opera Browser, iar fiecare utilizator poate alege sa activeze dintr-un singur click conexiunea VPN. Nu este insa nici pe departe un serviciu safe. Nu stiti cine are acces la acel VPN si nici ce date poate extrage de pe el. La fel se intampla si cu serviciul 1.1.1.1 al CloudFlare. Tot un VPN gratuit ce poate fi instalat pe smartphone, iPhone, Mac sau Windows PC.
Atunci cand alegem un serviciu gratuit, si aici nu ma refer doar la VPN, trebuie sa fim constienti de faptul ca pentru acel serviciu, cineva plateste ca el sa fie functional. Iar cum nimeni nu este dispus sa arunce bani pe geam, inseamna ca in spatele acelui servciu gratuit mai este ceva ce clientul obisnuit nu vede. Fie identitatea utilizatorului este aflata si este exploatata in scopuri de marketing, fie si mai grav, datele confidentiale ale utilizatorului ajung la terte parti interesate de exploatarea lor.
In cazul unui serviciu platit, acest lucru nu se intampla. Achizitionarea unui serviciu VPN presupune si un contract si niste termeni legali pe care furnizorul de servicii trebuie sa-i respecte. In caz contrar suteti indreptatit sa sesizati organele de control si urmati demersurile legale. Pentru serviciile gratuite, nu prea aveti aceasta posibilitate. Mai ales ca de cele mai multe ori cand acceptam un serviciu gratuit, nu ne facem timp sa citim si sectiunea “Termeni si Conditii” sau “Confidentialitate”.

In concluzie, daca aveti nevoie doar sa accesati un website, fara a va introduce date sensibile pe el, puteti alege un serviciu gratuit de VPN. O sa aveti beneficiul ca nu-l mai accesati cu IP-ul dvs. Insa nu veti fi pe deplin in anonimat.
Pentru munca de acasa si manipularea datelor sensibile la distanta, va recomandam serviciile de VPN cu plata. Nu trebuie sa fie neaparat un serviciu scump, insa inainte de a-l achizitiona este indicat sa cititi “termenii si conditiile”, plus cateva recenzii.

Datele de pe calculatorul dvs. vor fi  in deplina siguranta atunci cand nu le transmiteti pe internet. Eventual si PC-ul sa nu fie conectat.

Ce este VPN (Virtual Private Network) si cand ne este necesar?

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment