Cum putem activa shortcut-urile Ctrl+C si Ctrl+V pe o tastatura Mac OS X

Desi tastatura unui sistem Mac este relativ similara cu tastatura unui PC, exista o diferenta esentiala intre acestea doua, si anume denumirea si locatia tastelor pentru control, lucru care duce la folosirea de shortcut-uri diferite pe respectivele tastaturi pentru efectuarea acelorasi actiuni. De exemplu, pe o tastatura Mac OS X, tastele Windows si Alt ale unui tastaturi pentru PC sunt inlocuite fizic de tastele Command si Option, iar tasta Control (sau Ctrl), desi prezenta pe ambele tastaturi, nu are rol similar in OS X cu cel din Windows (de exemplu, in OS X nu putem folosi in mod default shortcut-urile Ctrl+C pentru Copy sau Ctrl+V pentru Paste, ci Command+C sau Command+V).

Daca abia ati trecut de la un sistem de operare Windows la unul OS X sau obisnuiti sa folositi un Mac si un PC in paralel, cel mai probabil vi se intampla destul de des sa incercati folosirea combinatiilor de taste Ctrl+C si Ctrl+V pentru a efectua operatiile Copy/Paste (copiere/lipire) in OS X. Pentru a evita astfel de cazuri, cel mai simplu ar fi sa inlocuiti functionalitatea tastei Command cu functionalitatea tastei Control pe tastatura Mac-ului, astfel incat sa puteti folosi si in OS X diverse shortcut-uri cu care v-ati obisnuit din Windows, cum ar fi Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X, Ctrl+S, Ctrl+Z etc.

Cum putem inlocui functionalitatea tastei Command cu functionalitatea tastei Control in Mac OS X?

  • deschideti System Preferences si dati click pe Keyboard
system-prefernces
  • in Keyboard Settings dati click pe butonul Modifier Keys afisat in coltul din dreapta-jos al ferestrei de setari
keyboard-settings
  • in dialogul afisat, selectati Command in meniul drop-down din dreprul Control Key, apoi selectati Control in meniul drop-down din dreptul Command Key si dati click pe OK
choose-keys-action

Si gata. Dupa ce veti efectua aceste modificari veti putea folosi si in OS X aceleasi shortcut-uri Ctrl cu care v-ati obisnuit din Windows. Succes!

Nota: Dupa schimbarea functionalitatilor intre tastele Command si Control din OS X, va trebui sa folositi tasta Control pentru toate shortcut-urile native OS X care includ tasta Command (adica veti inlocui Command cu Control chiar si pentru shortcut-urile native OS X).

STEALTH SETTINGS – How to enable Ctrl+C and Ctrl+V shortcuts on Mac OS X keyboard

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Cum putem activa shortcut-urile Ctrl+C si Ctrl+V pe o tastatura Mac OS X

Pasionata de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare Windows, cautand sa descopar mereu lucruri interesante.

Leave a Comment