Cum putem activa user-ul root in OS X

Uneori, atunci cand dorim sa facem anumite modificari in sistemul OS X, accesul doar ca user admin nu este de ajuns. Pentru astfel de situatii (in care aveti nevoie de acces nerestrictionat la toate resursele de sistem pentru diverse actiuni cum ar fi troubleshooting sau monitorizarea sistemului) solutia este user-ul root (sau superuser), accesul la acesta fiind alternativa la comanda sudo.

Nota: User-ul root este dezactivat in mod default in OS X, nu poate fi activat decat de catre userul administrator si nu apare (nici dupa activare) in Users & Groups sau Account Preferences.

In cazul in care doriti sa activati user-ul root in OS X (din diverse motive), puteti face acest lucru urmand instructiunile de mai jos.

Cum activam userul Root (sau superuser) in OS X?

  • deschideti System Preferences si dati click pe Accounts
  • in fereastra deschisa dati click pe Login Options, sub My Accounts (partea stanga)
osx-account-preferences
  • in dreptul la Network Account Server, dati click pe butonul Join sau Edit
osx-network-account-server
  • apoi dati click pe Open Directory Utility
osx-open-directory-utility
  • in coltul din stanga-sus, deschideti meniul Edit si selectati optiunea Enable Root User
osx-enable-root-user
  • apoi deschideti din nou meniul Edit si selectati Change Root Password
osx-change-root-password
  • dupa ce alegeti si verificati parola, puteti folosi optiunea Log Out din meniul sistemului pentru a va deloga din userul administrator, apoi logati-va inapoi in sistem ca user root

Pentru a dezactiva user-ul root in OS X, urmati din nou pasii de mai sus si selectati din meniul Edit optiunea Disable Root User.

O alta metoda, mai rapida, de a activa user-ul root este prin intermediul Terminalului (si pentru aceasta metoda trebuie sa folositi user-ul administrator). Tastati intr-o fereastra Terminal deschisa urmatoarea secventa (unde inlocuiti admin cu numele user-ului administrator folosit de dvs):

dsenableroot
username = admin
user password:
root password:
verify root password:

Dupa ce mesajul dsenableroot:: ***Successfully enabled root user va fi afisat, veti putea sa va logati in sistem ca user root.

Pentru a dezactiva user-ul root tot prin intermediul Terminalului folositi secventa:

dsenableroot -d
username = admin
user password: 

dsenableroot:: ***Successfully disabled root user.\

Nota: Nu se recomanda folosirea user-ului root ca user default; ba din contra, dupa ce efectuati task-urile care necesita acces root, se recomanda dezactivarea user-ului root pentru a evita orice eventuale probleme.

STEALTH SETTINGS – How to enable root user in OS X

Leave a Comment