Cum să îți protejezi computerul împotriva hackerilor?

Securitatea informatică ar trebui să fie o preocupare pentru fiecare utilizator de PC sau de telefon mobil inteligent (smartphone). În acest scurt ghid, vezi care sunt soluțiile și cum poți să îți protejezi computerul împotriva hackerilor.

Chiar dacă aparent pe dispozitivele dumneavoastră nu sunt stocate date importante, un calculator sau un telefon virusat poate fi exploatat pentru a fi utilizat în alte atacuri informatice. Totodată, trebuie să fiți constienți de faptul că “date importante” nu se referă numai la parole și datele cardurilor sau a conturilor online. Adresele de email, numerele de telefon, istoricul de navigare din browser și cookies, pot fi utilizate de hackeri pentru a manipula și exploata țintele vulnerabile.

Este foate important să înțelegeți că protejând calculatorul dvs. împotriva atacurilor informatice, protejați și alte calculatoare, ale altor utilizatori.

Cum să îți protejezi computerul împotriva hackerilor?

Deși niciun PC sau smartphone nu este complet sigur, respectarea unor măsuri de securitate și practici te poate ajuta să protejezi computerul împotriva hackerilor.

1. Instalează întotdeauna un program antivirus sau anti-malware de încredere pe computerul tău.

Malwarebytes este unul dintre cele mai eficiente software de protecție împotriva aplicațiilor malware, pe care il poți rula și instala fară să fie nevoie de abonament. În versiunea gratuită, Malwarebytes îți oferâ opțiunea de scanare completă a întregului sistem, indiferent că ești utilizator Windows sau Mac.

Download Malwarebytes

2. Nu instala software sau jocuri piratate, indiferent de cât de tentant ar fi.

Un software sau un joc piratat presupune că a suferit modificări ale fișierelor, făcute de un hacker. De cele mai multe ori, pe lângă modificările de bypass pentru licențe, hackerii adaugă și propriile coduri malware pentru a obține beneficii în urma muncii lor.

3. Evită deschiderea de e-mailuri suspecte sau de link-uri dubioase primite în mesaje.

Cea mai răspândită metodă de propagare a aplicațiilor malware este prin intermediul mesajelor e-mail. Multe dintre aceste mesaje au subiecte foarte convingătoare și par a fi trimise de prieteni, instituții publice, bănci sau de alte contacte de încredere. Este suficient să deschideți un link din aceste mesaje sau să descărcați un fișier atașat pentru a compromite securiatea calculatorului.

De citit: Cum te protejezi de un atac phishing prin e-mail?

4. Folosește întotdeauna parole puternice pentru conturile tale și evită să folosești aceeași parolă pentru toate conturile tale.

Nu este o idee bună să folosești parole care conțin data de naștere, numele tău, al apropiaților sau ale animalelor de companie. Aceste parole sunt ușor de ghicit.

5. Folosește autentificarea în doi pași pentru conturile tale, dacă este posibil, te poate ajuta sa protejezi computerul împotriva hackerilor.

Autentificarea în doi pași sau cu doi factori, presupune ca pe lângă parola contului la care vă autentificați, să mai fie necesar un cod provizoriu pentru autentificare. Acest cod poate fi obținut fie prin SMS, fie prin intermediul aplicațiilor de tip Google Authenticator sau 2FA.

6. Fii precaut în privința utilizării unităților de stocare USB necunoscute sau împrumutate. Acestea ar putea fi infectate cu malware.

Atunci când primiți un hard disk extern sau un flash drive USB de la un prieten, coleg sau cunoscut, este recomandat să fii foarte atent atunci când îl conectezi la calculator. Dacă nu ai un software antivirus care să scaneze automat unitațile de stocare conectate la calculator, există riscul ca de pe aceastea să se lanseze aplicații malware.

7. Activează și configurează firewall-ul pentru a filtra traficul necunoscut.

Utilizarea unui firewall poate fi puțin dificilă dacă ești o persoana atehnică, însă sunt unele software firewall care se au o interfață foarte intuitivă și se pot configura într-un mod foarte simplu, atât pe sistemele de operare Windows, cât și pe calculatoarele Mac.

8. Evită să folosești rețele Wi-Fi publice pentru activități sensibile, precum băncile sau cumpărăturile online.

Utilizarea rețelelor Wi-Fi publice poate permite interceptarea datelor trimise și primite pe laptop-ul tău. Nu este recomandat să te conectezi la aceste rețele atunci când faci operațiuni bancare online sau te conectezi la conturi cu date sensibile.

9. Realizează copii de siguranță (backup) regulate ale fișierelor importante în caz de atac ransomware sau furt de date.

Cum să îți protejezi computerul împotriva hackerilor?
Cum să îți protejezi computerul împotriva hackerilor?

Pentru fișierele importante este foarte recomandat să aveți backup pe o unitate de stocare externă, care să nu fie conectată la internet. Atacurile de tip ransomware sunt cele mai devastatoare atunci când este vorba despre date. Acest tip de malware criptează toate fișierele de pe calculator, astfel încât acestea nu mai pot fi accesate de utilizator. De cele mai multe ori atacatorii informatici care lansează atacuti ransomware solicită sume de bani victimelor pentru a putea relua accesul la date.

Related: Cum să protejezi calculatorul de ransomware?

10. Menține sistemul de operare Windows actualizat în mod regulat.

Microsoft actualizează destul de frecvent sistemele de operare Windows, atât pentru a aduce noi caracteristici, cât și pentru a închide breșe de securiate. Este recomandat ca actualizările Windows să fie făcute la zi.

În concluzie, prin aplicarea consecventă a acestor măsuri, te poți bucura de beneficiile tehnologiei moderne fără teama de a deveni o victimă a hackerilor sau a atacurilor cibernetice. Pentru ca să îți protejezi computerul împotriva hackerilor asigurându-te că păstrezi întotdeauna un nivel înalt de vigilență și conștientizare în spațiul digital.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » AntiVirus & Security » Cum să îți protejezi computerul împotriva hackerilor?
Leave a Comment