Orange Home Net 1000 – Un abonament inutil daca folosesti Wi-Fi

De-a lungul anilor, experientele noastre cu serviciile Orange au fost foarte bune. Un operator de telefonie mobila, care chiar daca nu are mereu cele mai avantajoase abonamente si oferte de pe piata, ofera stabilitate si inovatie. In Romania fiind singurul operator de telefonie mobila ce ofera suport pentru Wi-Fi Calling la aceasta data. Un serviciu despre care am scris detaliat in articolul: Wi-Fi Calling (Orange Wi-Fi) – Ce este Apel Wi-Fi, cand il folosim, tarife si care sunt avantajele.

Nu de foarte mult timp, Orange s-a orientat si pe serviciile de televiziune si internet prin cablu (fibra optica), oferind abonamente cu viteze de pana la 1000 Mbps pentru abonamentul Orange Home Net 1000.
Avand in casa o linie de internet de la UPC cu abonament de 500 Mbps, la capatul careia sta un modem CONNECT BOX cu suport Wi-Fi dual band (2.4 GHz si 5 GHz), am spus ca este o idee buna daca am incerca un upgrade.
Dupa mai multe cautari prin ofertele operatorilor de internet prin cablu, oferta de la Orange cu 1000 Mbps ne-a parut cea mai avantajoasa. Avand in vedere ca suntem si clienti Orange de foarte mult timp.

Inca de la bun inceput am fost surprinsi sa constatam ca atat infrastructura de internet cat si suportul pentru serviciile de internet, sunt de fapt oferite de Telekom Romania, intr-un parteneriat cu Orange Romania. Numarul de telefon pentru suport si alte sesizari fiind cel al Orange. Pentru client, aceasta nu este o mare problema atat timp cat Orange garanteaza de buna functionare a serviciului si a echipamentelor. Chiar daca undeva in contract utilizatorul este legat oarecum si de Telekom Romania.
Cererea de instalare a serviciului a mers foarte bine, iar in aproximativ 24 de ore aveam linia de internet de la Orange in casa. Echipa de instalare si-a facut treaba foarte repede si foarte bine, nu inainte de a se recomanda ca fiind din partea Orange Romania.

Dupa instalarea liniei de internet cu abonamentul Orange Home Net 1000 activat, a aparut si elementul surpriza.
Nu stiu de ce si cum, dar Orange au ales ca pentru abonatii de internet si televiziune, sa vina cu modem-ul HUAWEI EchoLife HG8247H (GPON).


HUAWEI EchoLife HG8247H este un modem atat pentru internet, telefonie, cat si pentru TV, fiind prevazut cu port pentru intrare fibra optica. La partea de conectivitate internet, acest modem cu router Wi-Fi, are un foarte mare minus, care face total inutil un abonament Home Net 1000 Mbps pentru utilizatorii care folosesc conexiuni Wi-Fi in casa sau la birou. Nici cei cu abonament de 500 Mbps de Orange nu am putea spune ca sunt mai avantajati.
HUAWEI EchoLife HG8247H foloseste un standard Wi-Fi foarte vechi, avand ca frecventa numai 2.4 GHz cu standardul maxim 802.11n. Aceata inseamna ca in oricare scenariu de conditii ideale, viteza maxima teoretica pe Wi-Fi atinsa de acest router nu poate fi mai mare de 300 Mbps. Aceasta viteza de 300 Mbps, suportata de HG8247H se va imparti la toate device-urile conectate la el. Nici prin cablu nu o duce mai bine. Viteza maxima fiind de 900 Mbps.
Ca un bonus nefericit, acest modem / router nu suporta nici modul “bridge”, care ar presupune acceptarea trecerii conexiunii catre un al router mai performant, prevazut cu standardul 802.11ac pe 5GHz, capabil sa suporte latime de banda de pana la 1.3 Gbps (1300 Mbps).
Intr-un test facut in conditii identice, linia de UPC cu 500 Mbps si router Connect Box a functionat la viteza superioara liniei de 1000 Mbps de la Orange, cu router HUAWEI EchoLife HG8247H. Conexiunile fiind facute pe Wi-Fi  5GHz la Connect Box si respectiv 2.4 GHz la Huawei HG8247H.

Reclamand acest lucru la “Relatii Clienti” Orange, s-a constatat ca am dreptate, insa momentan nu sunt solutii pentru imbunatatirea performantelor Wi-Fi. Orange nu dispune in acest moment (dec. 2017) de echipamente capabile sa functioneze pe 802.11ac, iar gratie tipului de conexiune DHCP cu serial device inregistrat in sistemul de activare abonamente al Orange, nici utilizatorul nu poate folosi un alt echipament, decat cel oferit de operator. Care culmea ironiei, mai spune si in oferta ca utilizatorii primesc GRATUIT modem cu router wireless. Logic, daca nu l-ar primi, ar trebui sa plateasca echipamentul fara de care nu ar putea functiona serviciul.

Asadar, inainte sa va faceti un abonament la internet pentru acasa sau la birou, este recomandat sa va interesati inainte si ce echipament va este furnizat pentru abonamentul solicitat de dvs.
Lista standardelor Wi-Fi 8002.11 pentru routere si care sunt caracteriticile lor, o gasiti aici: Ce reprezinta standardele Wi-Fi: IEEE 802.11a, 802.11b/g/n si 802.11ac ale unui router wireless.

Tineti cont de faptul ca viteza de internet prezentata intr-un abonament, este cea teoretica, ce se poate atinge numai in conditii optime de conectivitate si hardware. Aceata viteza va fi impartita la toate device-urile conectate la acel router. PC, laptop, telefon mobil, tableta, smart TV sau oricare alt aparat conectat.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Curiosity » Orange Home Net 1000 – Un abonament inutil daca folosesti Wi-Fi

3 thoughts on “Orange Home Net 1000 – Un abonament inutil daca folosesti Wi-Fi”

 1. Va contrazic. Folosesc acest router HG8247H de cca 4 ani cu abonament de la Telekom 1000 Mbps. Sint legate pe UTP două calculatoare, pe WiFi o tableta, un Smart TV, un repeater Asus, o camera video si trei Smartphonuri. Totul funcționează PERFECT si sint legate simultan. Digi online merge pe oricare dintre cele 4 mobile simultan cu navigarea pe net cu camera video si Smart TV-ul active. Nici un blocaj, nici un lag pe internet sau smartphon. Speedtest raportează pe netul fix 950 Mbps si simultan pe deviceurile mobile 70 Mbps. Controlul IP-urilor este perfect iar camera video e accesibilă de pe smartphon indiferent unde ma aflu in tara fara a avea IP fix. Nu am nevoie de mai mult, în schimb am nevoie de stabilitate. Si o am.

  Reply
  • Din cate vad, dvs. aveti viteze mari numai pe cablu, eu in articol spuneam de Wi-Fi. Nu aveti cum sa profitati de viteza maxima a unui abonament de 1000, cu un router care nu are 802.11ac. Este imposibil. 70 Mbps pe mobile, este infim pentru un laptop pe care se transfera pachete mari de date.

   Reply
 2. Ati conectat router-ul AC 1300 Mbps la GPON-ul Orange si nu a functionat? Modul bridge se foloseste cand doriti deschiderea porturilor direct in Internet, dar functioneaza si dupa NAT, daca ii puneti IP fix la router si faceti “Port Forwarding” la ambele echipamente.

  Reply
Leave a Comment