Firefox 59 (Quantum) – HTTP Connection is Not Secure

Dupa lansarea versiunii Quantum, Firefox incepe sa-si recapete incet dar sigur, terenul pierdut in fata Google Chrome si altor aplicatii internet browser, spre care au migrat utilizatorii in ultimii ani. Despre Firefox Quantum nu putem sa spunem decat ca este un browser perfect la ora actuala, ce ofera o viteza superioara de incarcare comparativ cu oricare alt browser, stabilitate si o buna administrare a proceselor, atat pe Windows cat si pe macOS.

Firefox Quantum promite sa fie un browser de viitor ce incearca sa alinieze atat utilizatorii cat si proprietarii de website-uri la noile standarde web.  Unul dintre noile standarde cere website-urilor sa asigure protectia datelor private ale utilizatorilor, prin folosirea conexiunilor HTTPS in locul vechiului protocol HTTP. In linii mari, HTTPS asigura criptarea datelor in internet, trimise de utilizatori catre website. In acest fel utilizatorul este protejat impotriva spionajului (spyware) si a manipularii datelor personale de terte parti rau intentionate. Este un “must have” pentru magazinele online care cer date personale sau chiar date ale cardurilor de credit sau de debit pentru efectuarea platilor.

Din ianuarie 2017 pana la inceputul lunii decembrie, s-a inregistrat o crestere cu 20% a website-urilor care s-au aliniat noilor standarde, si au trecut la conexiunea securizata HTTPS. In opinia noastra acest lucru se datoreaza in primul rand companiei Google care cere frecvent webmasterilor sa foloseasca conexiunile HTTPS pentru paginile proprii.
In principiu, un certificat SSL necesar unei conexiuni HTTPS se poate procura contra cost, insa Google sustine proiectul Let’s Encrypt, (marca a The Linux Foundation) care poate oferi gratuit certificate SSL.

Incepand cu 2018 majoritatea internet browserelor vor marca site-urile non-HTTPS ca fiind nesigure, avertizand astfel vizitatorii ca datele pe care le vor trimite catre site nu sunt in siguranta. Si in prezent, Google Chrome si alte browsere marcheaza ca fiind nesigure paginile web care non-HTTPS ce contin campuri pentru adrese de e-mail, parole sau alte date sensibile.

Desigur, nu putem spune ca un website care este securizat HTTPS, este si 100% sigur. Intr-o era a tehnologiei in care atacurile cibernetice au loc in fiecare secunda, HTTPS reprezinta doar un mic pilon impotriva acestora.

Odata ce va fi lansata versiunea finala a Firefox 59 (Quantum) pentru publicul larg, absolut toate paginile web HTTP vor fi marcate ca fiind nesigure. Este foarte posibil aceast amodificare sa apara si in Chrome in viitorul apropiat.

Impactul asupra website-urilor non-HTTPS se va reflecta intr-un numar mai scazut de vizitatori si reticenta in comandarea unor produse online de catre utilizatori. Valabil pentru magazinele online.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Am o bogată experiență în sistemele de operare: macOS, Windows și Linux, dar și în limbaje de programare și platforme de blogging (WordPress) și pentru magazine online (WooCommerce, Magento, PrestaShop).

How to » Internet » Mozilla Firefox » Firefox 59 (Quantum) – HTTP Connection is Not Secure

1 thought on “Firefox 59 (Quantum) – HTTP Connection is Not Secure”

Leave a Comment