Chrome 76 – Un update necesar utilizatorilor de Google Chrome

Peste cateva zile, mai exact pe 30 iulie, Google va lansa Chrome 76. O veste buna pentru utilizatori si una foarte proasta pentru multe website-uri de stiri care reuseau sa detecteze atunci cand un utilizator folosea Incognito Mode si sa-l blocheze.

Cea mai importanta caracteristica adusa de Chrome 76 va fi inchiderea bresei prin care website-urile puteau sa detecteze utilizatorii in Incognito Mode. Acest lucru era posibil prin verificarea FileSystem API din browser-ul Chrome. In modul incognito, FileSystem API este dezactivat pentru ca pe perioada navigarii utilizatorul sa lase informatii pe website-urile accesate si nici pe calculator. Website-urile foloseau un script prin care verificau disponibilitatea FileSystem API, iar daca acesta nu raspundea, automat sesiunea era detectata ca fiind una incognito iar accesul utilizatorului era blocat.
Odata cu lansarea Chrome 76 pe 30 iulie, comportamentul FileSystem API va fi modificat si website-urile nu vor mai putea detecta sesiunea incognito. Cel putin nu prin metoda folosita pana acum.
Boston Globe. New York Times si Los Angeles Times sunt doar cateva dintre portalurile gigant de stiri care nu mai permit de mult timp accesul utilizatorilor in Incognito Mode.

Chrome 76 este o pacoste si pentru portalurile de stiri care au utilizatori cu abonamente platite (paywalls).  Sunt multe publicatii de stiri care ofera gratuit un numar limitat de articole, urmand ca utilizatorii sa plateasca pentru a vizualiza continutul in continuare. Aceasta limitare a numarului de articole gratuite per utilizator se face in prezent prin urmarirea cookies. Odata intrat in modul incognito, website-ul nu mai poate verifica numarul de articole vizualizat de utilizator si nu-l mai poate limita si invita sa plateasca un abonament.

O alta caracterisitica importanta adusa odata cu Chrome 76 este blocarea reclamelor popup atunci cand parasim un website cu tasta Escape (ESC).

Multe website-uri rau intentionate folosesc aceasta tehnica pentru a livra reclame sau o noua pagina web utilizatorilor care doresc sa paraseasca website-ul curent. Prin intermediul unui cod JavaScript, la apasarea tastei Escape se deschide automat o noua pagina web in browser. Google Chrome 76 va pune capat acestui tip de spam.
Firefox are deja implementat un sistem asemenator prin care sa previna deschiderea unui popup sau a unei noi pagini web la apasarea tastei Escape in browser.

Pe langa cele doua schimbari majore de mai sus, Google Chrome 76 va imbunatati securitatea in ceea ce priveste posibilitatea de executare coduri malware in website-uri si va aduce Dark Mode in paginile web.

In ceea ce priveste Adobe Flash Player, acesta nu va mai rula continutul automat, fara actiunea utilizatorului, urmand ca din decembrie 2020 sa nu mai fie compatibil cu Google Chrome. Incepand din 2021 si Adobe va inceta suportul pentru Flash.

How to » Google » Chrome 76 – Un update necesar utilizatorilor de Google Chrome

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment