Qihoo !

Interesant titlul , nu ? :) . Interesant probabil pentru cei care administreaza un site sau un server de webhosting ( in special webhosting) .

Qihoo este un motor de cautare folosit in China , oarecum sinonim cu Yahoo! Search care afiseaza rezultate in limba chineza , probabil bine selectate . Tehnologia de care dispune China in domeniul IT cred ca este putin cam rapida pentru unele servere webhosting. Un bot qihoo citeste pe un site aproximativ 480 de pagini intr-un minut si genereaza un trafic putin cam mare pentru un pachet de webhosting modest. Botul asta cred ca are si o problema de orientare :) . Nu prea nimereste pagini reale in site, majoritatea hiturilor fiind de tip 404  (Document Not Found). “Prosti, dar multi !!!” .

De cateva zile sunt bantuit pe un site de un astfel de zombie care stie destul de bine sa-si faca simtita prezenta. Pana in data de 12 Apr 2007 , traficul (Bandwidth) pe site-ul “victima” nu depasea mai mult de 59 – 60 MB / zi .  Dupa data de 13 aprilie ( ce zi cu noroc …) traficul a ajuns la peste 500 MB/zi , ajungand pe 19 aprilie la 714.79 MB.

O statistica din server :

IP qihoo : 220.181.34.185

Pages : 159965

Hits : 159965

Bandwidth : 4.38 GB

Last visit : 24 Apr 2007 – 09:48

Bun . Daca bot-ul asta in ~ 12 zile a reusit sa-mi faca de unu singur aproape 4.5 GB trafic , asta ar insemna ca pentru cineva care foloseste un pachet de webhosting romanesc devine o adevarata “afacere” . Omul trebuie sa scoata din buzunar cel putin 10 euro / luna pentru webhosting doar ca sa plateasca traficul facut de qihoo . De exemplu aici : blue-host.ro/ pachetul de 10 EURO/luna include 10GB trafic. Nu cred ca-si doreste nimeni sa plateasca atatia bani pentru a fi indexat de un motor de cautare al Chinei .

Bun. Eu am scapat de vizita unui astel de bot SEO si nu am mizat deloc pe capacitatea lui de citire a fisierului robots.txt . Nu sunt interesat sa am site-urile listate/indexate intr-un motor de cautare chinezesc. E posibil ca botul sa nu inteleaga fisierul de SEO al unui site si am ales o alta metoda prin care sa-i explic mai clar ce are de facut . :D Rescrierea fisierului .htaccess din webroot in vederea blocarii accesului :

order allow,deny
deny from 220.181.34.185
allow from all

Apache / Deny directive

Syntax: Deny from all|host|env=env-variable [host|env=env-variable] …
Context: directory, .htaccess
Override: Limit
Status: Base
Module: mod_access

This directive allows access to the server to be restricted based on hostname, IP address, or environment variables. The arguments for the Deny directive are identical to the arguments for the Allow directive.

Adio , qihoo.com !

China sa fi luat oare decizia de a elimina in totalitate autocenzuratul Google de pe piata lor ? Scriu asta pentru ca mi-am adus aminte de niste discutii care aparusera prin presa acum ceva timp .

Un articol scris in Ziarul Financiar pe 26 ianuarie 2006 :

Daca acum cateva zile, Google tinea prima pagina a ziarelor pentru ca s-a opus guvernului american pentru a-si proteja utilizatorii, acum Google se conformeaza guvernului chinez si isi cenzureaza pagina de Internet. Dar lucrurile nu sunt cum par la prima vedere. Utilizatorii de Internet din China care vor incerca sa acceseze pagina www.google.com vor fi redirectionati automat catre pagina cenzurata de catre cei de la Google.

Cenzura site-ului va fi asigurata de echipa Google din China in colaborare cu autoritatile chineze. Cum mecanismul sistemul de cenzura al guvernului chinez nu este public, nu exista o lista a ce anume va fi cenzurat.

How to » Internet » Qihoo !

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Death walks among us

Leave a Comment