Recuperare fisiere sterse sau modificate pe Windows Vista.

Da, puteti recupera fisiere care au fost sterse sau modificate anterior (de ex. daca ati efectuat modificari intr-un fisier .doc si doriti sa vedeti cum arata inainte de a fi salvat.) si daca folositi Windows Vista.

Windows Vista va permite sa restaurati fisiere sterse sau versiunile anterioare ale unor fisiere si foldere, cu ajutorul unor puncte de restaurare create de tool-ul System Restore. Pentru a putea utiliza aceasta metoda trebuie sa va creati inainte puncte de restaurare/salvare date (Restore Point). Mai exact, se seteaza sistemul ca la un anumit interval de timp sa inregistreze pe hard disk starea fisierelor si folderele de la ora la care se creaza acest punct, astfel ca mai tarziu sa puteti accesa fisierele asa cum aratau ele la ora cand s-a creat “restore point”.

Activare System Restore pe Windows Vista.

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca aveti liber pe hard cel putin 300 MB, ca System Restore sa poata rula normal. In multe cazuri, System Restore cere pana la 15% din spatiul total al hard disk-ului. De asemenea, retineti ca System Restore nu va functiona pe partitiile in format FAT32.

Pentru a verifica daca aveti activat System Restore trebuie sa urmati cativa pasi simpli.

1. Click pe bara de start

2. Click dreapta pe “Computer” si in meniul care se deschide click pe “Properties”. (vedeti imaginea de mai jos.)

system restore way

3. In fereastra care sa va deschide, undeva pe bara din partea stanga apare scris “System protection”. Click.

4. Partitiile pentru care este activat “System Restore” au bifata casuta din dreptul lor. De exemplu, in imaginea de mai jos este activat pentru partitia de sistem : Vista (C:) (System).

system restore  

Ok. Nu este suficient sa fie activata aceasta functie, daca nu este creat si un punct de restaurare sau daca nu este setat ca la o anumita data/ora sa crBackup Diskeeze automat un astfel de punct (Restore Point). Daca este activata aceasta optiune, Windows Vista va crea in fiecare zi cate un Restore Point, si de fiecare data  cand apar modificari in system. (instalarea unui program nou sau update-uri de Windows, de exemplu).

Pentru a crea un punct de restaurare, click pe butonul “Create” (vedeti imaginea de mai sus) si dati un nume acestui punct, asteft incat sa nu-l confundati cu altul. Este foarte simplu.

Pentru a recupera fisierele si folderele sterse utilizand System Restore, trebuie sa urmati cativa pasi.

1. Click dreapta pe un fisier sau folder din cele care au fost salvate.

2. Din fereastra care se va deschide selectati folderul pe care doriti sa-l recuperati.

3. Click pe butonul “Restore” din tabul “Previous Versions”.

4. Trageti folderul (drag & drop) in locatia in care doriti sa-l salvati.

file drag

5. Folderul sters/modificat este recuperat :)

—-

Aceasta metoda este utila in special celor care folosesc Windows Vista Ultimate, Business sau Enterprise. Zilele trecute am inteles ce inseamna sa nu ai un backup sanatos la system. Am sters cateva date din greseala si nu aveam niciun Restore Point/Backup.

Pentru Windows Vista Home Edition am ales o solutie mai safe (zic eu) de protejare a fisierelor. Protect your files by backing them up. O metoda care in raport cu spatiul ocupat pe hard disk cere ceva resurse si timp. In comparatie cu metoda de mai sus, aceasta nu foloseste “shadow copies”.

Revin ;).

Recuperare fisiere sterse sau modificate pe Windows Vista.

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment