Vulnerabilitate in Windows OS (32bit), veche de 17 ani

O noua vulnerabilitate a sistemelor de operare Windows a fost descoperita recent de catre Tavis Ormandy, angajat (Security Engineer) al Google. Aceasta “noua” vulnerabilitate s-a dovedit a fi, de fapt, veche de aproape 17 ani, ea fiind prezenta in Windows OS (32bit) inca de la lansarea Windows NT 3.1, in 1993.

La ce risc ne expune aceasta vulnerabilitate si cum poate fi acesta evitat?

Vulnerabilitatea sistemelor Windows 32bit este generata de o bresa in Virtual DOS Machine (VDM), folosit pentru suportul aplicatiilor pe 16 biti, aceasta permitand manipularea marii majoritati a proceselor kernelului (fisierele core ale sistemului de operare) si executarea de coduri la nivel de sistem – cu privilegii de administrator – prin intermediul unui program pe 16 biti. Testele facute de catre cel care a descoperit vulnerabilitatea au demonstrat ca aceasta exista pe sistemele Windows XP, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Vista si Windows 7. Riscul este maxim, avand in vedere ca un eventual hacker poate deschide un command prompt la nivel de administrator si sa preia controlul asupra sistemului.

Pentru a ne proteja sistemele de eventuale atacuri (gradul de risc a crescut cu pana la 100% dupa ce existenta acestei vulnerabilitati a fost facuta publica iar Microsoft a anuntat ca mai dureaza cel putin o saptamana pana cand va face un update de securitate care sa rezolve problema) este suficient sa dezactivam sub-sistemul MS-DOS din Group Policy Editor (sistemul va functiona normal, fara probleme de compatibilitate – avand in vedere ca aplicatiile pe 16 biti nu mai sunt de mult la moda):

1.tastati gpedit.msc in Search programs and files din Start Menu si dati Enter.

gpedit

2. Mergeti la Computer ConfigurationAdministrative TemplatesWindows ComponentsApplication Compatibility si dati dublu click pe Prevent access to 16-bit  applications

16-bit

3. In partea stanga selectati Enable apoi click pe Apply si OK. Inchideti Group Policy Editor.

patch

Nota: Aceasta vulnerabilitate nu exista pe sistemele de operare Windows 64bit.

Vulnerabilitate in Windows OS (32bit), veche de 17 ani

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment