WP Super Cache vs. W3 Total Cache (WordPress Page Load Speed)

Se aude tot mai des in ultima vreme ca Google Search a inceput sa puna tot mai mult accent pe viteza de incarcare a site-urilor. (Using site speed in web search ranking) . Un site care se incarca foarte repede are sanse mai mari sa se pozitioneze pe primele pagini in motorul de cautare (google.com). Acesta va fi si un criteriu de acordare a Page Rank-ului. Momentan aceasta "regula" se aplica numai pentru site-urile din US, dar Google va extinde aceasta regula pentru toate site-urile indexate.
Pentru site-urile / blogurile care au la baza WordPress, sansele de optimizare a vitezei de incarcare depind de complexitatea temei grafice (WordPress Theme), de functiile PHP folosite in sursa, de pluginuri, de comprimarea continutului (HTML, CSS, Scripts) si de  serverul gazda (web hosting).

WP Super Cache si W3 Total Cache sunt doua plugin-uri pentru WordPress concepute tocmai pentru a ajuta proprietarii de site-uri sa optimizeze viteza de incarcare a paginilor din blog / site. Ambele plugin-uri transforma continutul dinamic generat de WordPress in continut static HTML.

WP Super Cache

Pe foarte multi i-am auzit laudand performantele plugin-ului WP Super Cache, dar nimeni nu a testat cat timp s-a castigat (page load speed) odata cu activarea si setarea plugin-ului.

This plugin generates static html files from your dynamic WordPress blog. After a html file is generated your webserver will serve that file instead of processing the comparatively heavier and more expensive WordPress PHP scripts.

Eu am testat plugin-ul pe doua site-uri care imi consuma foarte multe resurse (CPU / memorie RAM) din cauza "page load". Aveam timpii CPU foarte mari pe paginile .html generate de mod_rewrite. (PONT! Permalink-urile de forma /%postname%.html sau /%category%/%postname%.html in .htaccess sunt foarte bune pentru SEO, dar sunt criminale pentru Apache.) Dupa activarea si setarea corecta la performante maxime alea plugin-ului WP Super Cache nu s-au vazut modificari spectaculoase in viteza de incarcare (page load speed). Asa cum era de asteptat la resursele serverului (cpu/memory usage) activarea plugin-ului a trecut neobservata. Nu prea am inteles ce nu a functionat pentru ca pagini in cache a facut destule. Probabil ceva a scartait la liniile din .htaccess. A creat o adevarata compunere acolo, iar fiecare vizitator care acceseaza site-ul mai intai "intalneste" .htaccess-ul. Multe interogari / directive Apache care fac sa mareasca timpul de raspuns. Ce se castiga prin transformarea paginilor din dinamic in static, se pierde la incarcarea .htacces-ului. Plugin-ul este recomandat pentru cei care nu folosesc permalinks.

Page Load Speed cu WP Super Cache activat si setat pentru performante maxime.

wp super cache

Download WP Super Cache – via wordpress.org.

W3 Total Cache

Mai putin cunoscut, W3 Total Cache este un plugin demn de concurenta cu WP Super Cache.

The fastest and most complete WordPress performance optimization plugin. W3 Total Cache improves the user experience of your blog by improving your server performance, caching every aspect of your site, reducing the download time of your theme and providing transparent content delivery network (CDN) integration.

O tehnologie ceva mai buna decat a precedentului plugin, compresie facuta "ca la carte"  si un .htaccess mai curat care a dat rezultate vizibile chiar si cu setarile defaults (quick setup mode). Activarea optiunii "HTML minify" face ca performantele sa fie marite simtitor.

W3 Total Cache

 

Download W3 Total Cache – via wordpress.org.

Nu sfatuim pe nimeni ce plugin-uri de "page load speed" sa foloseasca. Intotdeauna este bine sa citesti review-uri, dar pentru a lua o decizie este bine sa testezi inainte toate variantele posibile si sa te opresti la cea care este mai avantajoasa.

Tool-ul care a furnizat datele din screenshot-urile de mai sus este Website Performance Tool and Web Page Speed Analysis, iar site-ul pe care am testat viteza de page load nu este stealthsettings.com :-)

Recomand sa cititi cu atentie raportul facut de Web Page Analyzer pentru pagina web a dvs. Furnizeaza date care va arata exact unde trebuie sa lucrati pentru a imbunatati performantele site-ului dvs. ;-).

PS. Cei care folosesc permalinks (de WordPress) pentru optimizare si au site-uri care depastesc ~ 3000 de vizitatori la zi, trebuie sa inteleaga bine ce presupune fiecare redirectionare facuta din mod_rewrite si cate resurse cere fiecare pugin activat. De preferat inainte de a ajunge sa dea banii pe servere dedicate :)

WP Super Cache vs. W3 Total Cache (WordPress Page Load Speed)

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.