Ce este csrss.exe?

Numele complet al csrss.exe este Computer Server Runtime Server Subsystems si este un proces de sistem esential pentru functionarea sistemelor de operare Windows. Acesta controleza functiile grafice si consola Win32 (Win32 este fereasta text simpla – poate fi folosita de programele care nu au nevoie sa afiseze imagini – din Windows API). Terminarea acestui proces duce in mod inevitabil la aparitia Blue Screen-ului.

Pe dispozitivele mobile, cum ar fi laptopurile sau netbook-urile, csrss.exe depinde direct de power management (implementat in sisitem sub optiunea Control Panel).

Locatia csrss.exe trebuie sa fie intotdeauna (si numai in!) C:/Windows/System32. In cazul in care locatia acestuia difera, cu siguranta este vorba despre un trojan (Trojan.W32.Sober) sau un virus (), care permit hackerilor sa se logheze prin remote la PC-ul(-urile) dvs. si sa fure (sau sa imprumute… :P) parole, informatii personale sau despre conturi bancare. De aceea este recomandat o scanare completa a sistemului imediat ce observati ceva neobisnuit, cum ar fi doua instante alea acestui proces care ruleaza in acelasi timp.

Note:

  • daca mai multe instante ale csrss.exe ruleaza in acelasi timp, atunci retineti ca numai una singura este legitima!
  • de cele mai multe ori, comparat cu procesele nelegitime csrss.exe, cel legitim consuma mult % din CPU (hardware graphic acceleration)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

avp.exe (Kaspersky Lab)

Leave a Comment