autochk.exe (Config Safe): Proces de sistem sau virus?

Autochk.exe, denumit si Microsoft imagineLAN sau Config Safe, este un proces al sistemului de operare Windows. Acesta monitorizeaza sistemul si supravegheaza schimbarile din registri si din fisierele .ini, modificarile hardware sau instalarea software-urilor. In plus, pastreaza copii cu configuratia initiala sistemului care va permit sa faceti un System Restore in cazul in care acesta devine instabil.

Autochk.exe scaneaza automat sistemul la pornirea sau restartarea (de cele mai multe ori neprogramata) a acestuia doar cand fisierele de sistem (registri etc.) sunt considerate corupte. Daca dupa scanarea partitiei de sistem sunt identificate fisiere afectate, autochk.exe le sterge pentru a proteja sistemul.

In cazul in care autochk.exe isi face simtita prezenta tot mai des ca proces activ fie a fost programat in Scheduled Tasks sa scaneze periodic sistemul, fie este simptom pentru una din urmatoarele probleme:

  • fisierele de sistem sunt corupte
  • unul dintre hard-diskuri este afectat
  • nu se recomanda dezactivarea lui

virus

nu reprezinta un risc

How to » Task Manager » autochk.exe (Config Safe): Proces de sistem sau virus?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment