autochk.exe (Config Safe): Proces de sistem sau virus?

Autochk.exe, denumit si Microsoft imagineLAN sau Config Safe, este un proces al sistemului de operare Windows. Acesta monitorizeaza sistemul si supravegheaza schimbarile din registri si din fisierele .ini, modificarile hardware sau instalarea software-urilor. In plus, pastreaza copii cu configuratia initiala sistemului care va permit sa faceti un System Restore in cazul in care acesta devine instabil.

Autochk.exe scaneaza automat sistemul la pornirea sau restartarea (de cele mai multe ori neprogramata) a acestuia doar cand fisierele de sistem (registri etc.) sunt considerate corupte. Daca dupa scanarea partitiei de sistem sunt identificate fisiere afectate, autochk.exe le sterge pentru a proteja sistemul.

In cazul in care autochk.exe isi face simtita prezenta tot mai des ca proces activ fie a fost programat in Scheduled Tasks sa scaneze periodic sistemul, fie este simptom pentru una din urmatoarele probleme:

  • fisierele de sistem sunt corupte
  • unul dintre hard-diskuri este afectat
    Desi acest proces nu este vital pentru functionarea sistemului, nu se recomanda dezactivarea lui (aceasta fiind posibila din registri). Autochk.exe nu este virus (malware, spyware etc.) si nu nu reprezinta un risc pentru sistemul dvs. Insa este necesar sa tineti cont de faptul ca majoritatea software-urilor malitioase au denumiri asemanatoare cu cele ale proceselor de sistem pentru a fi identificate cat mai greu (de exemplu autocsk.exe in loc de autochk.exe), de aceea recomandam folosirea permanenta a unui

autochk.exe (Config Safe): Proces de sistem sau virus?

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment