CUM PUTEM DEZINSTALA ITUNES IN OS X

iTunes este cea mai importanta aplicatie lansata vreodata de Apple, aceasta avand un rol foarte important si binedefinit atat in sistemele de operare OS X si iOS, cat si pentru o parte destul de mare dintre utilizatorii Windows care folosesc in paralel un dispozitiv Apple. Desi iTunes nu mai este de cativa ani necesara pentru folosirea dispozitivelor iOS (utilizatorii aveau nevoie de aceasta aplicatie cel putin pentru transferul de date) si nu a fost niciodata obligatorie pentru functionarea OS X, inca este folosita de marea majoritate a utilizatorilor acestor sisteme ca aplicatie pentru backup, magazin online pentru diverse aplicatii si muzica si player audio/video.

itunes-osx

Cu toate acestea, sunt insa si utilizatori OS X care nu doresc sa foloseasca iTunes din diverse motive, preferand sa apeleze anumite aplicatii third-party pentru a efectua actiunile descrise mai sus. Si fiind vorba de o aplicatie nativa Apple, care vine la pachet cu sistemul de operare OS X, aceasta nu are optiune de dezinstalare, fiind listata ca aplicatie “necesara” pentru sistem.

itunes-required-by-osx

Din fericire insa, pentru utilizatorii OS X care nu folosesc iTunes si considera ca aceasta ocupa spatiu degeaba (sau pur si simplu doresc sa scape de ea), exista o modalitate prin care pot dezinstala aceasta aplicatie din sistem.

Cum dezinstalam iTunes din OS X?

  • deschideti folderul Applications si localizati fisierul aplicatiei iTunes (/Applications/iTunes.app)
  • apoi dati click-dreapta (sau Control-click) pe iTunes.app si selectati Get Info din meniul afisat
  • in fereastra deschisa, dati click pe iconita sub forma de lacat inchis afisata in coltul din dreapta-jos, apoi introduceti parola de administrare pentru a putea face modificari in permisiunile aplicatiei
  • apoi deschideti sectiunea Sharing & Permissions (in cazul in care aceasta nu e deja deschisa), si schimbati permisiunile in Read & Write pentru toti utilizatorii sistemului (everyone)
itunes-get-info
  • dupa ce faceti aceasta modificare, inchideti fereastra Get Info si pur si simplu trageti aplicatia iTunes in Trash (apoi dati Emply Trash pentru a finaliza procesul de dezinstalare)

Si gata. Urmand instructiunile de mai sus veti putea dezinstala aplicatia iTunes din OS X. In cazul in care ulterior veti dori sa reinstalati iTunes, deschideti fie sectiunea Software Update din Mac App Store (sau rulati aplicatia Software Update daca folositi o versiune OS X mai veche decat Mountain Lion), si aceasta se va oferi sa instaleze automat iTunes in sistemul dvs. De asemenea, puteti downloada manual aplicatia de pe site-ul Apple, folosind link-ul acesta.

Nota: Dezinstalarea iTunes din OS X nu afecteaza fisierele media stocate in sistem, acestea neavand legatura cu fisierul sters, iar dupa reinstalarea aplicatiei, puteti reaccesa aceeasi biblioteca (library) folosite anterior cu aceasta.

STEALTH SETTINGS – How to uninstall iTunes in OS X

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent. Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

How to » macOS » CUM PUTEM DEZINSTALA ITUNES IN OS X

1 thought on “CUM PUTEM DEZINSTALA ITUNES IN OS X”

Leave a Comment