Listarea fisierelor via MS-DOS.

Cateva modalitati de listare a fisierelor dintr-un folder sau dintr-o partitie , folosind CMD (Command Prompt / MS-DOS).
In primul rand, metoda cea mai simpla de a accesa MS-DOS , pentru utilizatorii de Windows XP :
1. Click pe bara de Start (sau apasati direct tasta “windows”)
2. Click pe casuta “Run…”
3. Tastati “cmd” si apasati tasta “Enter” .

Listarea fisierelor dintr-un folder sau dintr-o partitie.

Pentru a lista fisierele dintr-un folder/director de foloseste comanda “DIR“. DIR , afiseaza continutul folderului curent. In cazul in care numarul fisierelor din folderul curent este foarte mare si se depaseste marimea ecranului de comanda, listarea lor poate fi rezumata la o singura pagina , folosind comanda DIR /P . Listarea fisierelor va fi oprita daca pagina este plina, continuarea facandu-se prin apasarea oricarei taste. (Press any key to continue...) [sper sa nu aveti “Turn Off Computer”, pe tastatura! :)] . “DIR /P” arata atat fisierele din directorul curent, cat si date despre acestea. Data si marimea lor. Pentru a ignora info fisier , se foloseste comanda DIR /P /W . Listeaza strict numele fisierelor din folderul curent. Listarea continutului unui director in ordine alfabetica poate fi ceruta prin comanda : DIR /O /P . DIR /O /P /W , listeaza in ordine alfabetica , ignorand informatiile despre fisiere (data si marimea).
Comenzile de listare, pe care le vad cele mai folositoare sunt cele care permit scrierea continutului directoarelor , intr-un fisier text si/sau printarea.
DIR D: /W>PRN – listeaza la imprimanta continutul partitiei D: (fodere si fisiere, fara a fi incluse subfoderele si fisierele aflate in foldere ale partitie) .

Exemplu:
Daca dorim sa printam o lista cu numele melodiilor aflate pe partitia D: in folderul My Music , sintaxa de comanda MS-DOS , va fi urmatoarea :

DIR D:\My Music /W>PRN

DIR > LIST.TXT = creeaza un fisier .txt (text) , care contine numele fisierelor din folderul curent. Pentru exemplul de mai sus , sintaxa de comanda este : DIR D:\My Music /W> lista_melodii.txt . ;)

Listarea fisierelor via MS-DOS.

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment