Cum schimbi parola root a MySQL în Linux (SSH)

Dacă ești în situația în care vrei să schimbi parola root a MySQL în Linux, din acest tutorial înveți pas cu pas cum poți să faci acest lucru din SSH (Secure Shell).

Acest șcenariu este util atunci când ai uitat parola user-ului “root” pentru MySQL și nu mai poți administra în totalitate bazele de date.

Dupa ce instalezi server pe Linux, FreeBSD, OpenBSD, etc UNIX, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să ne setezu o parolă puternică pentru user-ul “root“.

Acest user “vine” odata cu MySQL, el neavând nici o legătură cu user-ul “root” al server-ului. Mulți începători încearcă să se conecteze la MySQL cu user-ul “root“, folosind parola serverului / sistemului, și bineînteles că raspunsul este “Access Denied“.

Cum schimbi parola root a MySQL în Linux (SSH)

Te autentifici prin SSH și execuți comanda “mysqladmin” pentru a seta parola user-ului “root” a serverului de MySQL.

mysqladmin -u root password NEW_PASSWORD

Folosind aceasă comandă poți schimba parolele și altor useri SQL. Schimbi root cu numele user-ului pentru care dorești să schimbi parola.

Ca sa schimbi parola root a MySQL în Linux, comada executată va fi următoarea:

mysqladmin -u root -p old_password password new_password

În exemplul de mai sus este comanda pentru schimbarea parolei user-ului root. Dacă doriti sa schimbati parola unui user, linia de comanda se modifica puțin.

mysqladmin -u user_name -p oldpass password newpass

Schimbarea parole se va face imediat, fără a fi nevoie de alte comenzi sau setări.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent. Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

How to » Linux » MySQL » Cum schimbi parola root a MySQL în Linux (SSH)

Leave a Comment