Protejeaza-ti datele importante din computer folosind Drive Mirroring [Windows 7 feature]

Cu siguranta toti utilizatorii de PC-uri cunosc care este importanta crearii de backup-uri ale datelor importante stocate pe sistemele din dotare. Insa chiar si atunci cand ai toate backup-urile facute la zi nu inseamna ca esti scutit total de riscuri avand in vedere ca hdd-urile mai au si obiceiul neplacut sa “crape” cand ti-e lumea mai draga.

Windows 7 Mirroring* – o caracteristica a sistemului cu acelasi nume – are capacitatea de a activa drive-uri “oglinda” (implementare RAID1) – adica doua sau mai multe harddisk-uri care contin aceleasi date/informatii sunt sincronizate constant, astfel incat daca un hdd dezerteaza, nici un fisier nu va fi pierdut.

Note: Pentru a putea activa Drive Mirroring trebuie sa aveti instalate pe sistem minim doua hdd-uri, dintre care unul sa fie nealocat! De asemenea, hdd-ul nealocat – cel cared va avea rolul de oglinda, trebuie sa fie egal ca volum (sau mai mare) cu cel care va fi “oglindit”.

Cum putem activa Windows 7 Mirroring

  • Mai intai de toate, deschideti Disk Management/Computer Management (tastati diskmgmt.msc in Search-ul din Start Menu sau dati click-dreapta pe My Computer->Manage->Storage->Disk Management).

dskmgm

  • Pentru a crea hdd-ul “oglinda”, dati click-dreapta pe hdd-ul pe care doriti sa il “oglinditi” si selectati Add Mirror din meniul afisat

add-mirror1

  • Selectati disk-ul nealocat si dati click pe Add Mirror

add-mirror2

  • Va fi afisat un mesaj care va avertizeaza ca aceasta actiune va modifica hdd-ul care va fi oglindit din basic in dinamic (nu va fi stearsa nici o informatie de pe hdd, deci fiti fara griji). Dati click pe Yes.

dynamic

  • Hdd-ul nealocat va fi marcat ca oglinda, iar datele de pe hdd-ul oglindit vor fi copiate pe acesta (va dura ceva vreme pana cand cele doua hdd-uri se vor sincroniza).

mirroring

Note: Windows Mirroring nu este o metoda traditionala de back-up, avand in vedere faptul ca daca veti sterge un fisier de pe hdd-ul oglindit, acesta va fi sters si de pe hdd-ul oglinda. De asemenea, aceasta metoda este una problematica pentru userii care folosesc dual-boot, datorita convertirii hdd-ului din basic in dinamic. Chiar daca folositi Windows Mirroring pentru backup-ul datelor importante de pe sistem, va recomandam sa efectuati periodic si cate un back-up normal (pe hdd-uri externe).

*Windows 7 Mirroring este disponibil doar pe versiunile Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate si Windows 7 Enterprise.

Protejeaza-ti datele importante din computer folosind Drive Mirroring [Windows 7 feature]

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment