Afla cauzele erorilor si evenimentele de system, hardware, software, setup … Event Viewer [Windows 7 & XP]

Event Viewer este un tool al sistemelor de operare Windows, putin de cunoscut de majoritatea utilizatorilor. Event Viewer are rolul de a inregistra in jurnale evenimentele de pe sistemul de operare. Inregistreaza si pastreaza rapoarte complete despre modificarile si erorile aparute la nivel de hardware, software, setup, system si securitate.

Odata cu lansarea sistemului de operare , Event Viewer-ul a cunoscut schimbari semnificative comparativ cu cel prezent pe . Schimbari atat la nivel de UI cat si la nivel de management.

Event Viewer pe Windows XP.

event-system-viewer-xp

Event Viewer pe (similar cu cel de pe Windows Vista)

event-system-viewer-windows-7

Chiar daca pe Windows 7, Event Viewer este ceva mai complex, utilizatorii de Windows XP pot folosi cu incredere acest tool daca doresc sa afle cauzele din care o anumita aplicatie a dat eroare la instalare sau in timpul functionarii, cauzele din care au aparut erori la atasarea unui device sau al unui component hardware (web cam, microfon, sistem audio, card reader, telefon mobil…etc), cauzele erorilor de sistem si log-uri de securitate.

Cum deschidem System Event Viewer pe Windows XP, Vista sau Windows 7.

Pentru toate sistemele de operare Microsoft procedeul este acelasi. Deschidem run box (Win + R) si tastam "eventvwr.msc" dupa care apasam Enter.

eventvwr-msc-windows-xp

Pentru utilizatorii de Windows XP, Event Viewer tine trei jurnale:

Application Events– Jurnalul in care sunt inregistrate evenimentele programelor instalate pe calculator. In cazul in care un program da o eroare, aceasta va fi trecuta in acest jurnal, iar utilizatorul poate afla informatii utile pentru corectarea ei.

apps log

Security Events – In acest jurnal sunt tinute log-urile de securitate. Screenshot-ul de mai jos este facut din Event Viewer-ul Windows 7.

security log

In acest raport apar inclusiv sesiune de Log On (reusite si/sau nereusite) si conectarile facute pe calculatorul dvs. de la un alt calculator din sau .

System Events – De regula acesta este cel mai stufos jurnal al Event Viewer. Aici sunt stocate rapoarte pentru fiecare eveniment si modificare produsa de o compunenta a sistemului de operare. De la update-uri pana la erori de instalare si lansare ale driverelor, toate evenimentele vor putea fi gasite in acest jurnal. Daca un driver va da eroare de instalare sau nu este compatibil cu device-ul pentru care instalat, in Event Viewer la "System" o sa gasiti detalii utile pentru rezolvarea problemei.

system events

Pe sistemele de operare Windows 7, jurnalul pentru update-uri a fost mutat in sub Windows Logs > "Setup".

image 

Internet Explorer – Jurnal cu evenimentele importante din Internet Explorer. Erori cauzate de scripturi (AJAX, Java, Flash..), erori ale toolbar-urilor sau ale add-ons si plug-ins.

In plus fata de Event Viewer-ul de pe Windows XP, Windows 7 tine jurnale separate si pentru "Applications and Services Logs", unde gasim rapoarte ale evenimentelor de hardware, Media Center, Windows PowerShell si .

Nu putine sunt service-urile de calculatoare unde tehnicienii verifica in primul rand System Event Viewer pentru a afla un istoric al sistemului. Aici pot afla detalii daca sunt incompatibilitati intre memoriile RAM, daca hard-disk-ul are erori sau daca sunt probleme de controllere.

System Event Viewer in Windows XP, Windows Vista si Windows 7.

Afla cauzele erorilor si evenimentele de system, hardware, software, setup … Event Viewer [Windows 7 & XP]

About the author

Stealth L.P.

Fondator si editor Stealth Settings, din 2006 pana in prezent.
Experienta pe sistemele de operare Linux (in special CentOS), Mac OS X , Windows XP > Windows 10 si WordPress (CMS).

Leave a Comment