Care este diferenta dintre Program Files (x86) si Program Files

“Program Files” este un folder prezent obligatoriu pe toate sistemele de operare Windows. A fost prezent chiar inainte de Windows XP si se mentine in continuare si pe noile sisteme de operare ale Microsoft.

Ce este in folder-ul “Program Files”

Acest folder este localizat by default pe partitia de sistem, fiind tipic sistemelor si aplicatiilor cu arhitectura 32-biti. “C:\Program Files” de cele mai multe ori.
Daca intrati in acest folder, veti vedea ca in el sunt foldere ale aplicatiilor instalate pe sistemul de operare. Pe langa acestea pot fi si foldere in care sunt salvate setari si alte date / module comune ale aplicatiilor instalate. “Common Files“. Nu este o idee buna sub nici o forma sa stergeti folderul “Program Files” sau alte foldere si fisiere din interiorul lui. Stergerea unor date din acest folder duce negresit la erori ale aplicatiilor instalate si instablilitate a sistemului de operare Windows.

Care este diferenta dintre “Program Files” si “Program Files (x86)

Pe multe calculatoare, alaturi de “C:\Program Files” regasim folderul “C:\Program Files (x86)“. Si in acest director o sa gasim foldere tot ale aplicatiilor instalate pe sistemul de operare Windows, insa de data aceasta aici vor fi stocate numai cele dedicate arhitecturii pe 64-biti. Program Files (x86) fiind folder tipic sistemelor de operare Windows pe 64-biti.

Din dorinta Microsoft de a nu fi instalate in acelasi folder aplicatiile pe 32-biti si cele pe 64-biti, alaturi de “Program Files” a aparut “Program Files (x86)“.
Sistemul de operare Windows 64-bit poate rula aplicatii concepute pentru arhitectura de 32-biti prin intermediul “WOW64“. “Windows 32-bit on Windows 64-bit”. Atunci canf lansam o aplicatie de 32-biti pe un sistem de 64-biti, WOW64 va emula si redirectiona fisierele din “C:\Program Files” in “C:\Program Files (x86)”. De altfel si in folderul Windows, unde este localizat folderul de sistem “System32“, regasim un al doile folder de sistem foarte important, care se ocupa de aceste operatiuni. “SysWOW64”.

How to » Microsoft » Care este diferenta dintre Program Files (x86) si Program Files

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment