Tutorial complet de instalare Windows pe Mac (MacBook, iMac)

Comparativ cu sistemul de operare macOS dezvoltat de Apple, care nu poate fi instalat decat pe Mac, Windows este ceva mai flexibil si poate fi instalat pe aproape orice calculator. Inclusiv pe Mac. Incluzand aici iMac, Mac mini, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air. Conditia este sa aibe un procesor Intel, minim 55 GB spatiu liber pe hard, iar modelul device-urlui sa nu fie mai vechi de 2012. Cam acestea ar fi cele mai importante cerinte pentru a instala Windows pe un Mac. Trebuie aveti in vedere ca instalarea Windows pe Mac nu se face in acelasi mod ca pe un PC normal si nu puteti renunta la sistemul de operare MacOS. Dupa instalare, Windows va rula pe Mac ca sistem de operare de sine statator. Veti putea instala aplicatii specifice Windows, jocuri,  il veti putea personaliza si puteti face toate operatiunile in acelasi mod ca pe un PC normal.

Tutorial complet de instalare Windows pe Mac (MacBook, iMac, Mac mini, Mac Pro)

Inainte de toate, trebuie sa va asigurati ca aveti la indemana un flash drive USB de minim 16 GB, minim 50 GB liberi pe hard-ul Mac, imaginea .ISO a Windows.

1. Mergeti pe site-ul Microsoft si descarcati cea mai recenta versiune de Windows pe 64-biti.

2. Copiati fisierul cu imaginea .ISO a Windows pe flash drive.

3. Deschideti Mac si mergeti in Launchpad la “Other”, de unde deschideti Boot Camp Assistant.

4. In Boot Camp Assistant click “Continue” in primul screen.

5. La urmatorul screen lasati bifate toate cele 3 optiuni. In cazul in care aveti deja un flash drive cu imaginea bootabila a Windows, debifati “Create a Windows 10 or later install disk”. Aceasta optiune va face practic un flash drive bootabil cu imaginea Windows 10. Click “Continue”.

6. Selectati flash drive ca destinatie pentru fisierele de instalare ale Windows. In scenariul nostru a fost selectat by default pentru ca un singur drive extern a fost conectat. Click “Continue”.

7. In urmatorul screen se va crea partitia pentru sistemul de operare Windows. Tragand cu mouse de locul indicat in imaginea de mai jos puteti sa mariti sau sa micsorati partitia Windows.

8. Click “Install” si porniti procesul de partitionare hard si instalare Windows.

In continuare, veti urma pasii de instalare ai Windows, exact ca pe un Windows PC. La final o sa aveti pe Mac doua sisteme de operare independente. MacOS si Windows.
Tinanad apasata tasta “Options” imediat dupa pornirea Mac, puteti alege ce sistem de operare sa porneasca.

Puteti seta ca Mac sa porneasca implicit pe Windows sau pe macOS, din System Preferences (pe macOS) →  Startup Disk.

In “Startup Disk” faceti click pe lacatelul din stanga jos si introduceri parola de sistem pentru a debloca optiunile. Selectati apoi unul dintre cele doua sisteme de operare, care doriti sa ruleze automat la pornirea Mac.

In acest tutorial v-am aratat pas cu pas cum se instaleaza cea mai recenta versiune de Windows pe Mac. Windows 10 pe un MacBook Pro 13-inc, Mid 2012 cu 8 GB RAM DDR3 la 1600 MHz, procesor Intel Core i5 de 2.5 GHz si SSD de 256 GB.

Daca aveti intrebari si va pot ajuta cu ceva, nu ezitati sa lasati comentarii.

How to » iHowTo » iHowTo - macOS » Tutorial complet de instalare Windows pe Mac (MacBook, iMac)

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

1 thought on “Tutorial complet de instalare Windows pe Mac (MacBook, iMac)”

Leave a Comment