Cum putem crea alias-uri pentru a efectua cautari pe alte motoare de cautare decat cel default in Internet Explorer

Fiecare web-browser vine la pachet cu un motor de cautare default pe care utilizatorii il pot folosi pentru a efectua cautari pe Internet, majoritatea dintre acestea folosind ca motor de cautare default Google Search. Dintre cele patru browsere folosite in mod frecvent de utilizatori (Firefox, Chrome, Opera si Internet Explorer), Internet Explorer este exceptia, acesta venind la pachet cu Bing, propriul motor de cautare al Microsoft. Insa, avand in vedere faptul ca pentru fiecare browser nu poate fi setat decat un singur motor de cautare default, acestea ofera suport pentru alias-uri, care le permit utilizatorilor sa efectueze cautari si pe alte motoare de cautare in afara de cel default.

IE Search Customizer este o utilitate gratuita care le permite utilizatorilor sa defineasca cautari custom (alias-uri) in browser-ul Internet Explorer. Mai exact, utilitatea le ofera userilor posibilitatea sa creeze alias-uri care pot fi folosite pentru a efectua cautari custom, pe motoare de cautare custom, direct din bara de adrese a browserului IE (fara ca acestia sa trebuiasca sa modifice motorul de cautare default al browser-ului).

ie-search-customizer

Cum functioneaza IE Search Customizer?

In primul rand trebuie sa aflati URL-ul de cautare pentru fiecare alias pe care doriti sa il adaugati in Internet Explorer. De exemplu, daca doriti sa adaugati un alias pentru Google Search, deschideti pagina oficiala a motorului de cautare si efectuati o cautare cu un cuvant la intamplare (de exemplu test), apoi, in url-ul rezultat in urma cautarii inlocuiti cuvantul respectiv cu %s (de exemplu, in loc de https://www.google.com/#q=test veti avea https://www.google.com/#q=%s); in momentul in care veti efectua o cautare cu un alias, %s va fi inlocuit cu termenul pe care il veti cauta)

Pentru a crea alias-uri pentru cautari pe motoare de cautare custom direct din address bar-ul IE, deschideti IE Search Customizer si dati click pe butonul Add.

In fereastra deschisa introduceti numele pentru cautarea custom (de exemplu, daca doriti sa creati un alias pentru Google Search, denumiti cautarea custom Google sau Google Search; daca doriti sa creati un alias pentru Google Images, folositi numele Google Images) in campul de sub Name your search.

Apoi definiti alias-ul pentru cautarea custom in campul de sub Enter an alias (de exemplu, pentru Google folositi alias-ul g; pentru Google Images, folositi alias-ul gi; pentru Ask folositi alias-ul ask etc).

In campul de sub Enter the search URL introduceti URL-ul rezultat in urma cautarii efectuate pe motorul de cautare pentru care doriti sa creati alias-ul. De exemplu, daca doriti ca alias-ul sa efectueze o cautare in Google Images, efectuati o cautare folosind orice cuvant in Google Images, apoi in url-ul rezultat inlocuiti cuvantul respectiv cu %s; in momentul in care veti efectua o cautare cu un alias, %s va fi inlocuit cu cuvantul/fraza pe care o veti cauta (exemplu, daca veti cauta test in Google Images, url-ul de cautare va fi https://www.google.com/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=683&q=test&oq=test&gs_l=img.3..0l10.1465.1803.0.2157.4.4.0.0.0.0.121.331.2j2.4.0….0…1ac.1.48.img..0.4.325._lS81CzRIVo; in url-ul respectiv inlocuiti cuvantul test cu %s, si va rezulta url-ul pe care il veti putea folosi pentru crearea alias-ului pentru Google Images, adica https://www.google.com/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=683&q=%s&oq=%s&gs_l=img.3..0l10.1465.1803.0.2157.4.4.0.0.0.0.121.331.2j2.4.0….0…1ac.1.48.img..0.4.325._lS81CzRIVo).

add-alias-in-ie

Dupa ce veti adauga alias-uri pentru cautarile custom in Internet Explorer, ori de cate ori veti dori sa efectuati o cautare cu unul dintre alias-urile adaugate, tastati intai alias-ul dorit, apoi termenul pe care doriti sa il cautati. Mai exact, daca doriti sa cautati un termen pe motorul de cautare custom, tastati in bara de adrese intai alias-ul pe care l-ati ales pentru motorul de cautare respectiv apoi termenul de cautare si apasati tasta Enter. Astfel vor fi afisate toate rezultatele despre respectivul termen aflate cu ajutorul motorului de cautare custom (de exemplu, daca doriti sa efectuati o cautare pe Ask.com, tastati in bara de adrese ask cuvant, unde inlocuiti cuvant cu termenul dorit).

search-with-aliases

Download IE Search Customizer.

Nota: Cautarile custom adaugate cu IE Search Customizer sunt compatibile cu toate versiunile moderne ale browser-ului Internet Explorer.

Credit @winaero.com

STEALTH SETTINGS – How to add aliases for custom searches in Internet Explorer

Cum putem crea alias-uri pentru a efectua cautari pe alte motoare de cautare decat cel default in Internet Explorer

About the author

stealth

Leave a Comment