Cum reparam Master Boot Record (MBR) in Windows 8

Uneori, dupa un shutdown necorespunzator al Windowsului, sau consecinta a unei infectari cu malware, MBR-ul acestuia poate deveni corupt ceea ce duce la incapacitatea sistemului de a mai boota, iar utilizatorii sunt intampinati de mesaje de eroare de genul BOOTMGR is missing.

bootmgr-missing

In astfel de cazuri, inainte de a lua masura cea mai drastica, si anume reinstalarea sistemului de operare, care ar putea duce la pierderea de date importante atunci cand nu exista backup-uri ale acestora, utilizatorii pot apela la o alta metoda prin care sa poata boota din nou in Windows, si anume repararea MBR-ului (Master Boot Record).

Desi modalitatea de repararea a MBR-ului in Windows 8 este asemanatoare cu cea din Windows 7, utilizatorii o pot considera putin mai dificila din cauza nefamiliarizarii cu meniul Windows Recovery din Windows 8, acesta avand o interfata moderna (metro), similara cu cea a sistemului de operare.

Pentru a putea repara Master Boot Record in Windows 8 utilizatorii au nevoie in primul rand de un DVD de instalare al sistemului respectiv (nu este de ajuns o imagine de instalare a acestuia, aceasta trebuie scrisa, in forma bootabila, pe un DVD).

Cum putem repara Master Boot Record in Windows 8?

  • introduceti DVD-ul de instalare in unitatea optica si bootati computerul de pe acesta. Cand este afisat ecranul de instalare, dati click pe link-ul Repair your computer din coltul stanga-jos al acestuia

installation-screen

  • in urmatorul ecran selectati Troubleshoot, apoi Advanced options

troubleshoot

  • din Advanced options lansati o fereastra Command Prompt si tastati urmatoarele comenzi:

advanced-options

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

bootrec

In cazul in care nu dispuneti de un DVD de instalare Windows 8, pentru a evita sa fiti nepregatiti pentru astfel de situatii in care Master Boot Record devine corupt, se recomanda crearea unui Recovery Drive, pe care ulterior il puteti folosi pentru repararea MBR-ului. Pentru a crea un Recovery Drive, conectati un USB Stick la computer (asigurati-va ca nu aveti date importante pe acesta pentru ca vor fi sterse), deschideti Run (Windows+R) si tastati RecoveryDrive.exe apoi dati Enter.

recovery-drive

Cand fereastra de recovery va fi afisata dati click pe Next, selectati drive-ul (USB Stick-ul) pe care doriti sa-l folositi ca recovery drive si dati din nou click pe Next, apoi pe Create.

select-drive

USB Stick-ul va fi formatat apoi toate utilitatile si fisierele necesare pentru recuperarea sistemului vor fi copiate pe acesta.

create-recovery-drive

Succes!

STEALTH SETTINGS – How to repair Master Boot Record (MBR) in Windows 8

Cum reparam Master Boot Record (MBR) in Windows 8

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment