Dezactivare DEP (Data Execution Prevention) / Windows XP SP2

In primul rand DEP (Data Execution Prevention) / Impiedicare Executare de Date este o “caracteristica” stresanta, a sistemul de operare Windows XP SP2. Scopul DEP , este de a impiedica executarea de cod din paginile de date, inclusiv din zona implicita de lucru. Mai pe romaneste, daca am transferat cateva filme dintr-o memorie externa (Flash USB) pe un calculator, cand accesez folderul “destinatie” apare aceasta “eroare” si-mi restarteaza explorer.exe .

Dupa spusele celor de la Microsoft avantajele DEP ar fi :

DEP poate asigura blocarea unei clase de atacuri la nivelul securitatii. Mai precis, DEP poate asigura blocarea unui program rau intentionat in care un virus sau alt tip de atac a infiltrat un proces cu cod aditional, apoi incearca sa execute codul infiltrat. Pe un sistem cu DEP, executarea codului infiltrat are ca rezultat o exceptie. DEP activat de software poate asigura blocarea programelor care beneficiaza de mecanismele de tratare a exceptiilor din Windows.

Irelevant ca antivirusul (cu update la zi) spune ca fisierele nu contin nici un cod suspect de virus, DEP merge in continuare si da restaturi intr-o veselie.

Dezactivare DEP (Data Execution Prevention)

Cea mai simpla metoda este editarea fisierului boot.ini , din partia de sistem cu /noexecute=AlwaysOff . Daca partitia pe care se gaseste instalat sistemul de operare este C: , boot.ini va avea calea de acces : C:boot.ini .

Continut boot.ini (default)

[boot loader] timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect

Continut boot.ini (DEP Dezactivat)

[boot loader] timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional” /noexecute=optin /noexecute=AlwaysOff /fastdetect

Restart computer, dupa ce fisierul boot.ini a fost editat si salvat.

Descrierea completa a DEP ()

LA (25.06.2008)

Pentru cei care nu gasesc fisierul boot.ini faceti in felul urmator:

1. Right-click My Computer, and then click Properties.
-or-
Click Start, click Run, type sysdm.cpl, and then click OK.
2. On the Advanced tab, click Settings under Startup and Recovery.
3. Under System Startup, click Edit. This opens the file in Notepad ready for editing. ( fisierul boot.ini )

Comment by Bontzay — June 24, 2008 

Thanks Bontzay !

Dezactivare DEP (Data Execution Prevention) / Windows XP SP2

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment