Dezinstaleaza Windows din dual-boot cu Windows Uninstaller

Atunci cand dorim sa testam o versiune preview a unui sistem de operare Windows, sau un sistem de operare diferit fata de cel folosit zi de zi (de exemplu Ubuntu sau Mac OSX), cel mai sigur este sa folosim instalarea in dual-boot. In acest fel, nici unul dintre sistemele instalate nu vor fi afectate, iar dezinstalarea unuia dintre ele nu va a avea consecinte asupra celuilalt (sau celorlalte).

Majoritatea utilizatorilor care doresc sa dezinstaleze un sistem de operare Windows din dual-boot, apeleaza la formatarea hard-diskului sau a partitiei pe care este acesta instalat (sau sterg doar folderele Windowsului, in cazul in care pe aceeasi partitie au si date pe care doresc sa le pastreze), apoi sterg intrarea pentru sistemul respectiv din meniul de boot. Insa o metoda mult mai simpla ar fi folosirea unei aplicatii third-party, si anume NanWick Windows Uninstaller.

uninstall-windows-from-dual-boot

NanWick Windows Uninstaller este un tool gratuit si portabil (nu necesita instalare),care le permite utilizatorilor sa dezinstaleze un sistem Windows instalat in dual-boot (fie cu alta versiune de Windows, fie cu un sistem de operare diferit). Utilitatea sterge atat fisierele Windows de pe drive-ul respectiv, cat si intrarea acestuia din boot menu.

Cum functioneaza Windows Uninstaller?

  • utilitatea scaneaza computerul pentru a identifica toate versiunile de Windows instalate pe acesta

scan-for-windows-installations

  • dupa ce sistemele au fost identificate, utilizatorul trebuie sa selecteze partitia pe care este instalata versiunea pe care doreste s-o dezinstaleze

select-windows-to-uninstall

  • apoi fisierele de sistem ale respectivului sistem Windows sunt sterse (hibernate.sys, Program Files, Windows si alte fisiere/foldere de sistem)

uninstalling-windows

  • iar la final este stearsa si intrarea sistemului (de acum dezinstalat) din meniul de boot.

Windows Uninstaller nu poate dezinstala un sistem Windows daca acesta este singurul instalat pe computerul respectiv. De exemplu, daca aveti Windows 7 instalat in dual-boot cu Windows 8, si doriti sa dezinstalati Windows 7, va trebui sa folositi Windows Uninstaller de pe Windows 8 (sau invers, daca doriti sa dezinstalati Windows 8, folositi Windows Uninstaller de pe Windows 7).

Nota: Aplicatia este compatibila doar cu sistemele de operare Windows (nu identifica alte sisteme de operare).

STEALTH SETTINGS – Uninstall Windows from dual-boot with Windows Uninstaller

Dezinstaleaza Windows din dual-boot cu Windows Uninstaller

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment