Folositi Servere DNS alternative pentru incarcarea mai rapida a Paginilor Web

Majoritatea utilizatorilor care se plang de o viteza scazuta a Internetului furnizat de ISP-urile locale, probabil nu tin cont de faptul ca viteza de incarcare a paginilor web tine direct de calitatea serverelor DNS a respectivelor ISP-uri. DNS-ul (Domain Name Servers) este folosit de browsere pentru a converti adresele web in adrese IP, timpul de incarcare a website-urilor depinzand direct de timpul de convertire a numelor siteurilor in adresele IP ale acestora (de exemplu, pentru ca site-ul sa se incarce mai rapid, putem tasta in bara de adrese IP-ul 91.215.157.50).

Daca va numarati printre cei nemultumiti de viteza de incarcare a paginilor web, chiar daca viteza de banda este una cel putin decenta, cel mai probabil serverele DNS ale providerului dvs. de Internet nu reusesc sa faca fata numarului ridicat de cereri venite de la browsere pentru a converti adresele paginilor web in IP-urile acestora. De aceea, celor aflati in situatia prezentata mai sus, li se recomanda folosirea unor servere DNS alternative, cum ar fi Google Public DNS sau OpenDNS, disponibile gratuit.

Pentru a folosi un server DNS alternativ in Windows urmati instructiunile de mai jos:

  • deschideti Control Panel si mergeti la Network and Internet > Network and Sharing Center

network-and-sharing-center

  • dati click pe Change adapter settings

change-adapter-settings

  • apoi in functie de ce tip de conexiune Internet folositi, WiFi sau cablu (Ethernet), dati click dreapta pe Wireless Network Connection sau Local Area Connection (daca obisnuiti sa folositi ambele tipuri de conexiuni, alternativ, e recomandat sa faceti modificarea de DNS pentru amandoua) si selectati Properties

network-properties

  • selectati Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) si dati click pe butonul Properties

ipv4-properties

  • in tab-ul General, in partea de jos a ferestrei, selectati Use the following DNS server addresses

use-alternate-dns

  • daca doriti sa folositi ca DNS alternativ Google Public DNS, folositi adresele 8.8.8.8 si 8.8.4.4; daca doriti sa folositi OpenDNS, adresele sunt 208.67.222.222 si 208.67.220.220. Pentru alte optiuni de servere DNS gratuite, dati un search pe Google
  • dupa ce modificati serverele DNS, bifati Validate settings upon exit apoi dati click pe OK

Nota: Nu garantam faptul ca serverele Google Public DNS si Open DNS vor fi mai rapide mereu decat serverele DNS ale ISP-ului de care tineti, insa cel mai probabil veti observa o imbunatatire in viteza de incarcare a paginilor web (in cazul in care problema vitezei de incarcare este generata de un server DNS slab).

STEALTH SETTINGS – Use alternate DNS Servers to speed up the loading of Web Pages

Folositi Servere DNS alternative pentru incarcarea mai rapida a Paginilor Web

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.