Afla cum poti sa iti cureti/repari computerul daca este infectat cu virusul DNS Changer

Daca ieri (luni, 9 iulie) ati experimentat probleme cu conexiunea la internet, este posibil sa aveti computerul infectat cu virusul DNS Changer. Acest virus, aparut initial prin 2007, era folosit de hackeri pentru a forta utilizatorii computerelor infectate sa dea click-uri pe reclame frauduloase. Desi efectele notabile ale virusului DNS Changer erau viteza vizibil mai redusa a internetului si dezactivarea programului antivirus, acesta de asemenea redirectiona computerul catre serverele hacker-ilor.

Cum anume se manifesta virusul DNS Changer?

dns-changer-virus

Virusul a fost creat de o organizatie de hackeri din Estonia pentru a redirectiona navigarea pe internet a utilizatorilor ale caror computere au fost infectate de acesta. Astfel, in loc ca utilizatorii sa viziteze site-urile care prezentau interes pentru acestia, erau redirectionati catre un server care le servea reclame in exces. Iar daca serverul respectiv intampina probleme (inchis, cazut, etc), virusul cauta in continuare sa se conecteze la acesta fara succes, in cele din urma ducand la inchiderea conexiunii la internet.

Anul trecut, virusul a reusit sa infecteze intr-un timp record, de numai cateva zile, peste 500.000 de computere conectate la internet din intreaga lume (s-a estimat un numar de 4 milioane de utilizatori afectati in total), iar dupa arestarea hackerilor, FBI a pus la dispozitia celor infectati cateva servere care le permitea sa ramana conectati la internet, lucru care altfel ar fi fost imposibil dupa inchiderea serverelor hackeri-lor. Ei bine, vestea proasta e ca, daca v-ati numarat printre cei infectati cu DNS Changer, in momentul de fata nu mai aveti conexiune la internet, pentru ca ieri, 9 iulie 2012, FBI a inchis serverele care mentineau traficul computerelor infectate. Vestea buna este ca, daca cititi acest articol de pe computerul personal, computerul dvs nu este infectat.

In cazul in care computerul dvs. este infectat cu virusul DNS Changer, exista cateva programe antivirus si anti-malware care va poate ajuta sa il reparati/curatati, insa va trebui sa le transferati pe computerul cu problema prin intermediul unui CD/DVD sau al uni USB Stick, sau orice alta modalitate care nu implica si conexiunea la internet.

O alta solutie, ceva mai rapida, dar cu caracter temporar, ar fi sa folositi , sau alte DNS-uri publice (de exemplu ). Daca va trebui sa configurati DNS-ul manual pe computerul din dotare, intrati in Network Settings (Control Panel > Network and Internet > Network Connections), dati click-dreapta pe Local Area Connection > Properties

local-area-connection

apoi selectati TCP/IPv4 si dati click din nou pe Properties.

change-dns

In cazul in care nici una dintre solutiile de mai sus nu functioneaza pentru dvs, reinstalati sistemul de operare (faceti un back-up al datelor personale inainte).

Nota: Pentru a rezolva problema propriilor DNS-uri, furnizate de ISP-ul dvs, luati legatura cu acesta (dar mai intai folositi unul dintre programele listate mai sus pentru a va curata computerul).

STEALTH SETTINGS – How to fix your computer if it’s infected with DNS Changer Virus

How to » AntiVirus & Security » Afla cum poti sa iti cureti/repari computerul daca este infectat cu virusul DNS Changer

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment