Cum modifici planul de energie pentru laptop cu Windows

Poți să modifici planul de energie pentru laptop sau PC cu Windows pentru a stabili un echilibru optim între performanță și consumul de energie, în funcție de necesitățile de utilizare. Schimbarea, personalizarea sau crearea unui nou plan energetic se face din: Control Panel > Hardware and Sounds > Power Options > Create a power plan.

Planul de energie (sau planul de alimentare) pe Windows este o setare care controlează modul în care laptopul sau calculatorul gestionează și utilizează energia pentru a oferi echilibrul potrivit între performanță și consumul de energie. Windows oferă mai multe opțiuni de planuri de alimentare, fiecare având setări preconfigurate pentru a se potrivi anumitor scenarii de utilizare.

Planurile de energie ale unui laptop reprezintă configurările hardware și de sistem care reglează modul în care computerul gestionează utilizarea energiei pentru a conserva bateria (atunci când laptopul rulează exclusiv pe baterie, fără o sursă de alimentare suplimentară) sau pentru a maximiza performanța sistemului. Windows 7 oferă trei astfel de planuri de energie implicite, cunoscute sub numele de planuri de energie prestabilite:

Balanced (Echilibrat): Acest plan de energie își propune să echilibreze consumul de energie cu performanța sistemului, asigurând o bună compromis între cele două.

Power Saver (Economie de energie): Acest plan de energie se concentrează pe reducerea performanței sistemului pentru a conserva cât mai multă energie posibil.

High Performance (Performanță înaltă): Acest plan de energie maximizează performanța sistemului, fără a face compromisuri semnificative în ceea ce privește consumul de energie.

Power Options
Power Options

Dacă nu sunteți mulțumit de cum sunt configurate aceste planuri puteți configura alte planuri personalizate, în care să alegeți singur propriile setări de energie.

Cum poți să adaugi un plan de energie personalizat pe un laptop cu Windows?

Pentru ca să creezi un nou plan de energie personalizat tot ce trebuie să faci este să deschizi Control Panel apoi să dai click pe opțiunile Hardware & Sound, apoi click Power Options.

Create a power plan.

Create a Power Plan
Create a Power Plan

Selectați din ce categorie va face parte noul plan (Balanced, Power Saver, High Performance) apoi alegeți un nume pentru acesta.

Related: Cum modifici functia butonului fizic Power al computerului in Windows 7 / Windows 8

În șcenariul meu, am ales numele “BeSmart” cu setările inițiale: “High performance“.

Power Plan Name
Power Plan Name

În următoarea fereastră puteți alege după cat timp să se închidă ecranul și după cât timp calculatorul sau laptopul va intra în modul “Sleep“.

Cum modifici planul de energie pentru laptop cu Windows
Cum modifici planul de energie pentru laptop cu Windows

În cazul laptopurilor, aici o să găsiți două rânduri de setări. Setări pentru atunci când dispozitivul funcționează cu energia furnizată de baterie și setări pentru atunci când laptop este conectat la o sursă de alimentare.

Battery Power Plan Settings - Planul de energie pentru laptop
Battery Power Plan Settings

Poți să modifici planul de energie pentru laptop sau PC și să stabilești după cât timp dispozitivul să intre în modul “Sleep“, să se închidă ecranul sau să se reducă intensitatea luminii ecranului atunci când laptopul nu este utilizat.

Setări avansate ale planului de energie pentru laptop sau PC cu Windows

Pe lângă setările menționate mai sus se pot face și setări avansate ale planului de energie pentru laptop sau calculator cu Windows.

Mergeți la: Control Panel \ Hardware and Sound \ Power Options, apoi click pe “Change plan settings” și click pe “Change advanced power settings“.

Change advanced power settings
Change advanced power settings

La setările avansate ale planului de energie, sunt disponibile mai multe opțiuni pentru componentele hardware.

Setările avansate prin care modifici planul de energie pentru laptop cu Windows
Setările avansate prin care modifici planul de energie pentru laptop cu Windows

De aici puteți alege după cât timp de inactivitate sa se oprească hard disk-ul, să se inchidă ecranul, să se suspende perifericile conectate prin USB, plus multe alte opțiuni de performanță sau de conservare a energiei.

În concluzie, planurile de energerie ale Windows sunt concepute pentru a ajuta utilizatorii să stabilească un echilibru între performanța calculatorului și consumul de energie.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Tutoriale si Noutati IT » Cum modifici planul de energie pentru laptop cu Windows

Leave a Comment