Disable Gutenberg & Enable Classic Editor in WordPress 5.0 +

Doriti sa dezactivati Gutenberg si sa reveniti la editorul clasic in WordPress?
Gutenberg
este un tool de editare introdus recent in WordPress pentru a inlocui editorul clasic.  Are o interfata mai dinamica si teoretic mai intuitiva, insa foarte multi editori il considera a fi mult mai greu de utilizat decat editorul clasic din WordPress. In plus, daca folositi o tema mai veche de WordPress ce nu a fost actualizata pentru a asculta de noul editor Gutenberg, este foarte posibil sa intampinati tot felul de erori. In cazul nostru, editorul Gutenberg pe WordPress 5.0 a fost o adevarata pacoste. A fost practic aproape imposibil sa mai editam un articol “Draft”. Textul nu se putea selecta in totalitate, iar cat despre alinierea in pagina, intr-u paragraf lasam cursorul si din alta parte incepea sa scrie. Ciudat.
In optinia noastra, cei care scriu pe site-uri au nevoie de optiuni cat mai simple, intuitive si la indemana. Gutenberg nu ne-a aratat niciunul dintre aceste lururi pana acum. Posibil in mai bine de 12 ani de editare cu cel clasic, sa fie si un impact al schimbarii.

Nu suntem singurii. Pe platforma oficiala a WordPress de download plugins, sunt foarte apreciate cele care ajuta rapid la dezactivarea Gutenberg, in timp ce noul feature al WordPress 5.0 are foarte multe review-uri negative. Este adevarat ca majoritatea celor care au dat un punctaj negativ folosesc vechi WordPress Themes ce nu sunt pregatite pentru o interfata live dinamica cu Gutenberg.

In acest articol o sa va aratam cum puteti dezactiva Gutenberg in WordPress 5 pentru tema curenta si sa reveniti la editorul clasic de editare / publicare articole.

Inainte de toate trebuie sa aveti suficiente drepturi de editare a fisierului functions.php al temei curente (active) sau acces FTP cu drepturi de editare.

Deschideti functions.php si adaugati linia:

 add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false'); 

Salvati fisierul apoi mergeti la “Posts” →  “Add New“. Veti observa ca editorul Gutenberg a disparut si a fost ilocuit cu cel clasic.
Este cea mai simpla metoda si nu presupune instalarea vreunui WordPress Plugin. Testata cu succes pe WordPress 5.0. Daca se va schimba in versiunile ulterioare de WordPress, vom reveni cu actualizari la acest articol, in care sa va aratam cum poate fi dezactivat Gutenberg.

Daca folositi o versiune de WordPress mai veche de 5.0, adaugati in functions.php urmatoarea linie de cod:

 add_filter('gutenberg_can_edit_post', '__return_false', 5); 

Automatic (dezvoltatorii WordPress) recomanda momentan un plugin care sa faca acest lucru, insa spun ca editorul clasic nu va fi disponibil decat pana in 2021. O sa vedem dupa acel moment cum putem mentine Classic Editor in WordPress. Exista si varianta ca Gutenburg sa devina ceva mai “prietenos” pana atunci.

Stealth

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Articles

/ / /
Tags: / / / / / /
Back to top button