Distruge complet datele de pe hard-drive cu DBAN

Atunci cand stergem anumite date de pe un hard-disk, practic stergem doar link-urile catre locatia datelor respective, insa acestea raman pe hdd pana cand alte date sunt rescrise peste. De asemenea, chiar si in cazurile in care dam format la hdd, datele de pe acesta inca mai pot fi recuperate cu ajutorul anumitor aplicatii sau tool-uri pentru recovery. In cazul in care doriti sa distrugeti complet datele de pe un hard-disk (si evident, fara a afecta hdd-ul respectiv) indiferent de motive, astfel incat acestea sa nu mai poate fi recuperate, o solutie simpla ar fi folosirea unei aplicatii third-party care sa faca in mod specific acest lucru, cum ar fi, de exemplu, DBAN.

DBAN (sau Darik’s Boot and Nuke) este o aplicatie gratuita, disponibila sub forma de imagine ISO bootabila, cu ajutorul careia utilizatorii pot sterge complet, fara posibilitate de recuperare, datele stocate pe un hard-disk.

Cum se foloseste DBAN?

Imaginea poate fi scrisa pe un DVD sau pe un USB disk, apoi utilizatorul poate boota DBAN de pe dispozitivul media pentru a intra in meniul aplicatiei. Rularea acesteia in modul boot face ca procesul de distrugere a datelor sa fie securizat si garanteaza curatarea totala a oricarei urme de pe hdd.

dban

Desi interfata nu este una tocmai prietenoasa cu utilizatorii, aceasta ofera optiuni si meniuri pentru a explica fiecare operatiune in parte:

  • tasta F2 ofera informatii despre aplicatia in sine
  • tasta F3 afiseaza o lista de comenzi rapide (puteti selecta Quick Erase pentru o distrugere a datelor intr-un timp relativ scurt, insa eficienta nu va fi la fel ca o stergere meticuloasa, ca in cazul optiunii Gutmann Wipe)
dban-quick-commands
  • tasta F4 explica incompatibilitatea cu hdd-urile in format RAID
  • tasta Enter incepe procesul de distrugere a datelor de pe hard-disk in modul interactiv (adica necesita interventia utilizatorului)
dban-wipe-process
  • iar in cazul in care doriti ca stergerea datelor sa fie efectuata automat de DBDN, tastati comanda autonuke si dati Enter

Aplicatia se afla momentan in stadiul beta, si, in timp ce nu garanteaza o stabilitate completa, avand in vedere ca aceasta este folosita pentru distrugerea completa a detelor de pe hdd-uri, eventuale consecinte neplacute sunt putin probabile.

Download DBAN.

Nota: DBAN nu suporta hdd-urile RAID si nu ruleaza pe computere cu componente hardware defecte.

STEALTH SETTINGS – Completely erase hard-drive’s data with DBAN

How to » Software » HDD / SSD » Distruge complet datele de pe hard-drive cu DBAN

Pasionata de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare Windows, cautand sa descopar mereu lucruri interesante.

Leave a Comment