Firefox nu va mai fi disponibil pe Windows XP si Vista din 2017

Mozilla au anuntat intr-un comunicat de presa, ca in 2017 vor opri suportul internet browser-ului Firefox pentru sistemele de operare Microsoft Windows XP si Windows Vista.

We expect to continue to provide security updates for [Windows XP and Windows Vista] users until September 2017,

Nu se stie cu certitudine cati utilizatori din lume mai folosesc pe calculatoare sistemul de operare Windows XP, insa cu siguranta Windows Vista este aproape inexistent, fiind cel mai slab / prost sistem de operare creat in istoria Microsoft.
Sunt companii de statistica, care au estimat la un maxim de 4% calculatoare cu Windows XP si sub 1 % cele  care ruleaza Vista. Acestea erau cifrele pe la jumatatea lui 2016, insa pana in vara sau in toamna lui 2017, cand Mozilla va retrage suportul pentru Firefox, este foarte posibil ca Windows Vista sa fie aproape inexistent pe PC-urile din lume.
Cu Windows XP, este o problema putin mai delicata. Desi este un sistem mai vechi decat Windows Vista, XP-ul a fost sistemul de operare care a facut istorie, fiind utilizat la scara foarte larga timp de multi ani. Institutiile publice, de cercetare si de invatamant inca folosesc PC-uri cu Windows XP. Pentru a veni in sprijinul acestora, Mozilla va lansa in luna martie 2017, o versiune Firefox Extended Support Release (ESR).
ESR-ul va fi un Firefox care va primi in continuare actualizari de securitate (atat cat permite si arhitectura sistemului de operare) insa nu va beneficia de noi functii si inovatii. Va fi o versiune de browsing simplu, fara prea mari pretentii, insa suficient pentru institutii. Aceata versiune ESR va ramane in functiune inca aproximativ un an. Aceasta practica a fost adoptata si de Microsoft cu programul: Windows 10 Long Term Servicing Branch (LTSB).

Odata cu acest anunt, Mozilla incurajeaza utilizatorii sa foloseasca cele mai nou versiuni de Windows ale Microsoft.

We strongly encourage our users to upgrade to a version of Windows that is supported by Microsoft

Chiar daca uneori suntem mai conservatori, trebuie sa recunoastem ca tehnologia evolueaza destul de mult si destul de repede, iar ca sa tinem pasul cu ea, de multe ori este o necesitate.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Internet » Mozilla Firefox » Firefox nu va mai fi disponibil pe Windows XP si Vista din 2017

Leave a Comment