Windows 9 va avea interfete diferite pentru computere si dispozitivele mobile

Desi a mai ramas doar o luna pana la lansarea primei versiuni Preview a Windows 9 (Windows 9 Technology Preview va fi lansat la sfarsitul lunii septembrie), foarte putine informatii despre ce va contine urmatorul sistem de operare Windows au fost confirmate oficial. Pana acum stim doar ca in Windows 9 vom avea din nou acces la Start Menu, ca aplicatiile moderne vor putea fi rulate in modul fereastra (nu doar fullscreen sau in modul split ca in Windows 8/8.1), ca Microsoft va renunta la meniul Charms si va introduce mult asteptatele desktop-uri virtuale, si ca sistemul va dispune de asistentul virtual Cortana, cu care Microsoft ne-a facut cunostinta in Windows Phone 8.1. De asemenea, lucru foarte important, Windows 9 va fi un sistem universal (sau mai degraba unul 3-in-1), acesta incluzant in acelasi pachet trei versiuni de OS, pentru computere, dispozitive mobile si Xbox.

windows-9-presentation

Din ultimele informatii aparute online despre urmatorul sistem de operare Windows, se pare ca acesta va oferi functionalitati diferite pe computere fata de dispozitivele mobile. Astfel, pe PC-uri va fi disponibila doar interfata clasica, pentru desktop, in timp ce pe dispozitivele mobile va fi disponibil doar Start Screen-ul cu tile-uri live si aplicatii moderne instalate din Windows Store. In plus, interfata Windows 9 pentru dispozitivele mobile va dispune si de un centru de notificari asemanator cu meniul adaugat recent de Microsoft in sistemul mobil Windows Phone 8.1.

Este putin probabil ca toate modificarile enumerate mai sus sa fie incluse in versiunea Windows 9 Technology Preview, cum de asemenea este posibil ca o parte din acestea sa fie disponibile doar in versiunile preview ale Windows 9 si sa nu reziste pana in versiunea RTM a sistemului. Insa Microsoft planuieste sa simplifice tranzitia intre versiunile de test si versiunea finala, anuntand ca utilizatorii vor putea face actualizarile direct din sistem prin intermediul unui nou feature built-in, fara a trebui sa reinstaleze sistemul de operare de cate ori este lansata o noua versiune a acestuia.

STEALTH SETTINGS – Windows 9 will have different UI for computers and mobile devices

Windows 9 va avea interfete diferite pentru computere si dispozitivele mobile

About the author

stealth

Leave a Comment