Ce este si ce rol are rundll32.exe?

Un motiv bun de ingrijorare pentru multi useri ai Windows-ului il reprezinta rundll32.exe, fie pentru ca nu stiu ce reprezinta acest proces, fie pentru ca au aflat ca anumiti virusi, spyware sau trojeni au prostul obicei de a-i fura numele, incercand astfel sa isi creeze cale de acces in sistem (cat se poate de adevarat, dar informatiile formate din jumatati pot fi dese ori daunatoare).

Rundll32.exe este un proces de sistem al Windowsului (adica progran legitim al Microsoftului), folosit pentru lansarea fisierelor de sistem .dll (Dynamic Link Library), dat fiind faptul ca acestea nu pot fi lansate direct (de exemplu, fara rundll32.exe nu putem deschide Control Panel, Display Properties, Computer Properties, Date&Time Properties etc.). Stergerea accidentala sau intentionata a acestui proces poate da serioase batai de cap userilor, avand in vedere ca este folosit pentru functionarea corecta a unor aplicatii esentiale pentru sistem. Totodata rundll32.exe reprezinta si un potential risc, deoarece anumiti virusi care ii imprumuta numele sunt folositi de catre hackeri pentru accesarea prin remote a sistemelor si aflarea parolelor (e-mail, internet banking, etc) si a datelor personale. De aceea este recomandat sa se efectueze periodic scanari complete ale sistemului cu ajutorul unui antivirus eficient, precum si localizarea procesului inainte de stergerea acestuia (procesul legitim rundll32.exe este localizat in C:\Windows\System32; virusii care folosesc acelasi nume sunt localizati in orice alt director).

Atentie! Mai multe instante legitime ale rundll32.exe pot rula in acelasi timp, acest lucru neinsemnand neaparat o potentiala infectare a sistemului.

How to » Noteworthy » Ce este si ce rol are rundll32.exe?

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment