Chipsetul A9, cel mai puternic procesor Apple, produs de Samsung

Confirmand zvonuri mai vechi, surse cu legaturi in industria tehnologiei confirma acordarea unui contract foarte profitabil, prin care Samsung devine unicul furnizor de chipseturi Apple A9, produse la fabrica Giheung din Coreea de Sud si in facilitatile partenerului Globalfoundries.

In mod aparent, orgoliile si rivalitatea afisata in public nu au nici o legatura cu relatiile de afaceri, Samsung castigand un contract pentru producerea in exclusivitate a chipsetului A9, proiectat de Apple si dedicat echiparii urmatoarei generatii de dispozitive cu sistem iOS.

apple-a9

Conform informatiilor obtinute de Bloomberg, doar anul trecut Apple a cumparat chipseturi care se ridica la valoarea de 25.8 miliarde dolari, reprezentand aproximativ 7.6% din totalul achizitiilor de microprocesoare realizate la nivel global. Principalul beneficiar a fost insa TSMC, conflictul dus de Samsung prin tribunale fiind soldat cu pierderea contractului pentru fabricarea procesorului A8. Daca va fi confirmat in mod oficial, contractul acordat de Apple ar putea readuce divizia de semiconductoare Samsung inapoi pe profit, dupa ce in 2014 au fost raportate pierderi consistente ajungand la 914 milioane dolari. Cu noul contract, analizele investitorilor arata o suma de bani cam de aceeasi magnitudine, reprezentand cresterea profitului pentru anul in curs.

Luand in calcul disputele avute in trecut, este posibil ca Samsung sa fi facut unele concesii pentru obtinerea acestui contract, detaliile exacte urmand sa fie anuntate mai târziu. In acest moment, nu este clar daca Apple va mai continua si colaborarea cu TSMC, cele doua companii refuzand sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Chipsetul A9, cel mai puternic procesor Apple, produs de Samsung

About the author

crys

Leave a Comment