Cum putem gasi rapid fisiere in Windows OS

Cautarea unui fisier cu ajutorul Windows Search poate “omori” orice utilizator Windows XP de plictiseala. Acelasi lucru este valabil si pentru utilizatorii Vista si Windows 7 care au dezactivat serviciul de indexare al fisierelor, care – desi face ca gasirea fisierelor sa fie mult mai rapida – ruleaza continuu in background si incetineste viteza de reactia a computerului (valabil de cele mai multe ori in cazul computerelor vechi sau cu configuratie slaba). Asadar, cei care nu tin neaparat sa imbatraneasca asteptand ca serviciul de cautare al Windowsului sa gaseasca fisierul mult dorit, pot apela la o solutie alternativa cum ar fi aplicatia Locate32.

Ce este si ce face Locate32?

Locate32 este un program gratuit cu ajutorul caruia utilizatorii Windows pot gasi rapid orice fisier stocat pe hard-diskul computerului. Informatiile despre structura partitiilor, a folderelor si a subfolderelor unui hdd sunt stocate in niste baze de date, iar Locate32 foloseste tocmai acele baze de date pentru a identifica fisierele cautate, ceea ce face ca aceasta aplicatie sa aiba rezultate mai rapide decat indexarea fisierelor. In plus, aveti optiunea de a alege daca aplicatia sa ruleze sau nu la pornirea sistemului (nu este prea mare consumatoare de resurse :D) sau numai cand aveti nevoie de ea.

locate32

Cum se foloseste Locate32?

Dupa instalarea aplicatiei, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa updatati bazele de date. Pentru a face acest lucru deschideti aplicatia si mergeti la File > Update Databases.

update-databases

Apoi puteti incepe sa cautati fisierele din computer in functie de mai multe criterii: numele fisierului, extensie, marime, data la care a fost creat sau modificat, data la care a fost ultima data accesat.

search-options

De asemenea, aveti si optiunea de a cauta fisiere in functie de textele pe care acestea le contin.

advanced-options

Pentru ca cauta fisiere stocate pe CD/DVD-uri, USB Stick-uri sau hdd-uri externe, trebuie mai intai sa creati baze de date pentru acestea sau sa le adaugati la baza de date deja existenta:

  • mergeti la Options > Settings si dati click pe tab-ul Databases. Pentru a adauga dispozitivul extern la baza de date deja existenta, selectati baza de date si dati click pe Edit. In partea de jos a ferestrei deschise, sub Include, selectati Custom, apoi selectati dispozitivele de stocare pe care doriti sa le adugati.

add-to-database

  • pentru a crea o noua baza de date dati click pe New (tot in tab-ul Databases). Sub Include selectati Custom apoi adaugati dispozitivele de stocare si dati click pe OK.

Pentru ca modificarile facute sa aiba efect va trebui sa updatati din nou bazele de date.

Nota: Locate32 este compatibila cu toate versiunile de Windows XP, Windows Vista si Windows 7, pe 32 sau 64 biti.

STEALTH SETTINGS – How to quickly find files in Windows OS

Cum putem gasi rapid fisiere in Windows OS

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment