Cum putem rezolva lag-ul mouse-lui in jocuri in Windows 8.1

Foarte multi utilizatori Windows 8.1 intampina probleme cu reactia intarziata (lag) a mouse-ului in anumite jocuri instalate in sistem, lucru care provoaca confuzie, mai ales daca aceleasi jocuri nu prezentau problemele respective pe sisteme anterioare, cum ar fi Windows 7. Din fericire pentru utilizatorii respectivi, acest lucru are atat o explicatie, cat si o solutie.

Fata de sistemele anterioare, Windows 8.1 functioneaza mult mai bine (vizual) pe display-urile cu rezolutie inalta (high-DPI), lucru care schimba inclusiv modul in care acest sistem de operare interactioneaza cu mouse-urile. Jocurile care nu citesc direct datele transmise de mouse (raw input) si tin cont de setarile de sensibilitate ale acestuia asa cum sunt dictate de sistem, intampina probleme cum ar fi lag-ul, blocarea sau sacadarea cand vine vorba de miscarile mouse-ului (valabil in special pentru mouse-urile de gaming). Problema poate fi insa rezolvata cu ajutorul unui hack de registri (acesta va trebui repetat pentru fiecare joc in parte care prezinta problemele descrise mai sus).

Cum scapam de lag-ul maouse-ului in jocurile din Windows 8.1?

  • deschideti Registry Editor (tastati regedit in Run si dati Enter)
  • navigati catre HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Layers (daca key-ul Layers nu exista, creati-l dvs: click-dreapta pe AppCompatFlags si selectati New > Key)

create-appcompat-layers-key

  • sub Layers, in partea dreapta, creati o intrare String pe care o veti denumi in functie de calea exacta catre executabilul jocului care prezinta probleme (de exemplu, daca locatia executabilului este C:\Program Files (x86)\Game\game.exe, aceasta va fi si denumirea pe care i-o veti da intrarii String create)

fix-mouse-lag-for-games

  • apoi modificati valoarea intrarii String create in NoDTToDITMouseBatch

NoDTTToDITMouseBatch

  • repetati instructiunile de mai sus pentru fiecare joc care prezinta probleme de lag
  • dupa ce terminati de creat intrarile String pentru jocuri, deschideti un Command Prompt cu privilegii de administrator, si tastati comanda Rundll32 apphelp.dll,ShimFlushCache (necesara pentru compatibilitate)

fix-game-mouse-compatibility-in-windows-8.1

Si gata. Dupa ce veti face aceste setari, jocurile dvs nu vor mai avea probleme cu lag-ul, sacadarea sau blocarea mouse-ului.

Pentru cei care nu doresc sa faca aceste modificari manual, Microsoft a lansat un patch, si anume KB2908279, care rezolva problema compatibilitatii pentru diverse jocuri populare cum ar fi Call of Duty, Counter Strike, Half Life sau Tomb Rider. Acesta poate fi downloadat, atat in versiune pentru 32-bit, cat si pentru 64-bit, de pe site-ul Microsoft. In orice caz, pentru jocurile mai putin populare, va trebui sa folositi hack-ul de registri descris mai sus.

Note: Daca sunteti utilizator de laptop, nu se recomanda sa folositi hack-ul de registri pentru jocurile care au probleme de lag, deoarece acesta creste consumul de energie (autonomia bateriei va fi vizibil afectata). Inainte de a efectua orice modificare in registri de sistem, faceti un backup al acestora sau creati un restore point al sistemului, pentru a evita eventuale erori.

STEALTH SETTINGS – How to fix mouse lag in games in Windows 8.1

Cum putem rezolva lag-ul mouse-lui in jocuri in Windows 8.1

About the author

stealth

Leave a Comment