Cum putem bloca accesul la un site (Facebook, Instagram, etc) pe Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10

Urmatoarea metoda prin care se poate bloca accesarea unui site este relativ simpla si credem ca va fi utila pentru parintii ai caror copii petrec foarte mult timp la calculator pe site-uri cu jocuri, filme, Facebook, Instagram sau pe altele.

Metoda este functionala pe toate sistemele de operare Windows, iar partea cea mai avantajoasa este ca nu necesita instalarea vreunui software sau aplicatii care sa fie descoperita. In plus va fi foarte greu pentru oricine sa stie cum poate sa scoata  limitarea accesului la anumite site-uri.

Cum putem sa blocam accesul la anumite site-uri pe Windows (ex. Facebook si Instagram)

Pe inteleselul oricui, atunci cand accesam un site, trebuie sa intram pe o adresa web. Adresa web este compusa in principal dintr-un nume de domeniu. De exemplu, facebook.com este numele de domeniu. Ca pe un nume de domeniu sa existe o pagina web, acest nume trebuie sa aiba la baza o adresa de IP care sa duca catre serverul gazda. Adresa de IP a unui domeniu poate fi descoperita foarte repede printr-un singur PING.
Daca facem cumva sa determinam numele de domeniu sa duca catre un alt IP, eventual unul inexistent / local (127.0.0.1 de exemplu) atunci pagina web nu va mai putea fi accesata.  Numele de domeniu va duce catre adresa de IP introdusa de noi. Acum sa vedem si cum putem face acest lucru.

Cum putem sa blocam / limitam accesul la un site pe Windows

In Windows exista un fisier “hosts” ce nu are extensie si acesta poate face exact ce ne intereseaza pe noi. Prin intermediul fisierului “hosts” se poate schimba destinatia / ruta unui domeniu. Route.
Pe majoritatea versiunilor de Windows 10 Pro si Windows 10 Enterprise acesta nu contine nici o linie activa. Cand 0 sa-l deschideti, o sa vedeti ca toate liniile incep cu simbolul “#”. Ceea ce inseamna ca linia este inactiva. Nu este citita de sistemul de operare.
Haideti sa vedem cum putem bloca accesul la facebook.com si instagram.com pe Windows, folosind fisierul “hosts“.

1. Mergem in C:\Windows\System32\Drivers\etc. Aici o sa identificam fisierul “hosts”. Verificati sa nu aiba nici o extensie.

2. Deschidem fisierul “hosts” in Notepad si vedem sa nu fie linii de cod active in el. Linii fara “#” in fata. Click-dreapta →  Open with →  Notepad.

3. Inchidem fisierul “hosts” si deschidem din nou Notepad (din aplicatii), unde trecem urmatoarele linii:

127.0.0.1 facebook.com
127.0.0.1 instagram.com
127.0.0.1 fb.com
127.0.0.1 *.facebook.com
127.0.0.1 *.fb.com
127.0.0.1 *.instagram.com

4. Salvati fisierul nou creat cu numele “hosts” pe Desktop. De cele mai multe ori acesta va fi salvat cu extensia .txt. Stergeti aceasta extensie si confirmati modificarea.

5. Copiem fisierul “hosts” nou creat, peste cel original din C:\Windows\System32\Drivers\etc. Replace si acceptam copierea cu drepturi de Administrator.

Dupa ce s-a copiat noul fisier in C:\Windows\System32\Drivers\etc, adresele nu vor mai putea fi accesate de la acel PC.

Daca doriti sa anulati restrictiile, este suficient sa editati din nou fisierul “hosts” si sa puneti simbolul “#” in fata fiecarei linii.

Este foarte posibil ca dupa actualizari mai importante ale sistemului de operare (Windows Updates), acest fisier “hosts” sa fie rescris sau sa fie inlocuit automat cu cel original. Este bine sa verificati periodic acest lucru.

How to » Internet » Cum putem bloca accesul la un site (Facebook, Instagram, etc) pe Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment