Cum putem sterge asocierea default a unui fisier cu un anumit program in Windows

Fiecare tip de fisier din Windows poate fi asociat unui anumit program cu care acesta poate fi deschis, editat, rulat etc. Aceasta asociere poate avea loc fie la instalarea programului respectiv in sistem, fie la prima deschidere a fisierului (utilizatorul va trebui sa selecteze manual programul cu care doreste deschiderea fisierului). Odata facuta o asociere intre un tip de fisier si un program, Windows nu le ofera utilizatorilor posibilitatea de a sterge respectiva asociere, ci doar de a o inlocui:  dati click-dreapta pe fisier si selectati Open With > Choose default program, apoi selectati programul cu care doriti sa deschideti fisierul respectiv de acum inainte, bifati optiunea Always use the selected program to open this kind of file si dati click pe OK.

change-file-association

In cazul in care insa tineti neaparat sa stergeti de tot o asociere intre un anumit tip de fisier si un program, fara a o inlocui cu alta, puteti face acest lucru din Registry Editor.

Cum stergem o asociere a unui tip de fisier cu un program in Windows?

 • deschideti Registry Editor (tastati regedit in Run si dati Enter)
 • apoi navigati catre HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
  CurrentVersion\Explorer\FileExts
 • in partea stanga, sub key-ul FileExts, identificati subkey-urile cu extensiile fisierelor pentru care doriti sa stergeti asocierea default si stergeti-le
delete-file-assoc-reg
 • apoi navigati catre HKEY_CLASSES_ROOT si stergeti si de acolo subkey-urile cu extensiile fisierelor respective
hkey-classes-root
 • in final dati un restart la Explorer pentru ca modificarile facute sa aiba efect

Aceasta modalitate de a sterge asocierea default a fisierelor cu anumite programe poate consuma ceva timp (in functie de cat va ia sa identificati extensiile in regedit), insa este singura care nu implica folosirea unui tool third-party.

Nota: Inainte de a efectua orice fel de modificare in registri de sistem ai Windows-ului, faceti un backup al acestora sau creati un restore point pentru a evita orice consecinte cauzate de evntuale erori.

STEALTH SETTINGS – How to remove a default file association in Windows

How to » Noteworthy » Cum putem sterge asocierea default a unui fisier cu un anumit program in Windows

Pasionata de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare Windows, cautand sa descopar mereu lucruri interesante.

4 thoughts on “Cum putem sterge asocierea default a unui fisier cu un anumit program in Windows”

 1. Muchísimas gracias.
  Cambiar la asociación es fácil, pero es irracional lo difícil que es quitar definitivamente una asociación de un programa.

  Reply
 2. Děkuji mockrát, nevěděl sem o žádném způsobu a nechtěně jsem nastavil otevírání .dll souborů v textovém editoru, tak jsem to potřeboval vrátit zpět…

  Reply
 3. Yo tuve un problema
  Yo quise borrar la asociación con mis archivos .ico, y ahora no se ven los Icons :( ¿qué debo hacer?

  Reply

Leave a Comment