Cum schimbam functia butonului Power in Windows Vista (sleep or shut down)

Multi utilizatori ai sistemului de operare Windows Vista au observat ca atunci cand doresc sa inchida calculatorul / laptop-ul, butonul din “Start Bar” care ar trebui sa faca acest lucru (shut down), nu face altceva decat sa activeze modul “Sleep”.

power button

Nu putini sunt cei care din nestiinta spun ca “asa trebuie sa fie” si ca “laptop-ul este inchis”. Fals. In modul “sleep” toate serviciile ruleaza la capacitate minima (low-power). Windows Vista are optiunea de “Shut Down” undeva in extensia meniului de mentenanta.

power-menu

Totusi, daca dorim sa-i atribuim acestui buton functia de shut down, o putem face. Iata cum:

1. Scrieti powercfg.cpl in casuta de dialog “Start Search” si apasati tasta Enter.

powercfg

2. Se va deschide o fereastra cu “Power Options”, in care trebuie sa selectati optiunea “Change Plan Settings”.

change-power-settings

3. Din fereastra care s-a deschis “Edit Plan Settings”, click pe “Change advanced power settings”. (click pe imaginea de mai jos)

edit-power-plan-settings

4. Odata ajunsi la panoul de administrare “Power Options”, aveti posibilitatea de a schimba actiunea butonului de power.

Sub “Power buttons and lid” –> “Start menu power button” gasiti optiunea care va schimba actiunea de “Sleep” in cea de “Shut Down” a  butonului “Power”.

start-menu-power

5. Apply & OK.

Totorialul de mai sus este facut pe laptop Toshiba / OS Windows Vista Home Premium. Daca folositi un sistem desktop  este posibil ca unele optiuni sa nu arate exact ca acestea din imaginile tutorialului. Laptop-urile au ceva optiuni in plus. Power Mangement pentru modurile “alimentare directa” (Plugged in), “baterie” (On battery) si “lid” (clapa de la laptop).

Intrebari? :)

Cum schimbam functia butonului Power in Windows Vista (sleep or shut down)

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.