Ce este Modern Standby si cu este diferit de Standby Clasic (Sleep)

Ca sa intelegem mai bine ce este Modern Standby pe Windows 11 si Windows 10, trebuie sa ne uitam putin la modurile de sleep si standby suportate de Windows. Hibernate si Sleep.

Atunci cand nu mai avem activitate la laptop, calculator sau ne terminam lucrul, putem inchide de tot device-ul (Shut Down) sau il putem pune in modurile de repaos Sleep sau Hibernate. Stim ca in mod clasic diferenta dintre Sleep si Hibernate tine in modul in care sunt stocate aplicatiile si documentele deschise atunci cand calculatorul intra in standby.

Pe intelesul tuturor, atunci cand punem un laptop sau PC in modul Sleep (S3), tot ce avem deschis in acel moment (aplicatii, jocuri, documente) se vor pastra la nivelul memoriei RAM. Repornirea calculatorului din modul Sleep se va face aproape instantaneu. Calculatorul consuma foarte putina energie electrica atunci cand este in modul Sleep clasic (o sa vedeti de ce specific, clasic).
Modul Hibernate pastreaza deschis absolut tot ca si modul Sleep, numai ca toate datele aplicatiilor deschise si documente sunt pastrate pe hard disk in fisierul hiberfil.sys. Cat timp laptop sau calculator este inchis in Hibernate nu va consuma deloc energie electrica. Este practic o inchidere toatala a intregului sistem. Revenirea din modul Hibernate se face putin mai lent decat din modul Sleep (S3).

Ce este Modern Standby si care este diferenta fata de Sleep clasic

Incepand cu Windows 10, Microsoft a introdus un nou mod de consum redus in standby pentru calculatoare si in special pentru laptopuri. Modern Standby (S0) inlocuieste clasicul mod de standby Sleep (S3), oferind un management energetic mai bun.

Necesitatea utilizatorilor de a lasa unele aplicatii deschise intr-un mod latent atunci cand cand laptop este in modul Sleep, a dus la dezvoltarea mai multor tipuri de Sleep, fiecare cu o tehnica si arhitectura aparte.

Modern Standby (S0) este o forma de Sleep (S3) care permite aplicatiilor optimizate pentru acest mod sa ruleze periodic, cu un consum redus de energie. Intrarea in modul Modern Standby se face foarte rapid, iar tot ce este deschis in acel moment la calculator se va pastra. Componentele hardware vor fi oprite, insa memoria va rula cu un consum redus. Acestea vor perimite proceselor aplicatiilor optimizare pentru Modern Standby sa ruleze in background.
Astfel, desi laptopul sau calculatorul este in modul Sleep (S0), acesta va iesi automat in momentul in care primiti un apel VoIP, un mesaj pe Teams sau notificari din unele aplicatii. In acest mod ecranul va sta in modul Screen Off, dar va iesi pentru cateva secunde atunci cand este activa o notificare.

Pentru laptopuri intrarea si iesirea din Modern Standby poate fi conditionata. Atat de inchiderea / deschiderea clapetei cat si schimbarea Modern Standby (S0) cu Sleep (S3) atunci cand laptop este conectat la o sursa de alimentare.

Iesirea din acest mod de standby se face aproape instantaneu prin actionarea oricarei taste.

Utilizatorii de Mac sau MacBook stiu foarte bine acest mod pe care Apple l-a implementat de foarte multi ani. Pe macOS se numeste Power Nap si permite verificarea periodica de mail-uri, mesaje sau alte alerte atunci cand Mac este in modul Sleep.

Cum vedem daca Modern Standby (S0) este activat pe Windows 11

Deschidem Command Prompt cu privilegii de administrator si executam linia de comanda:

powercfg /a
Ce este Modern Standby si cum verificam daca este activat
Check Sleep States – Power Config

The following sleep states are available on this system:
Standby (S3)
Hibernate
Hybrid Sleep

The following sleep states are not available on this system:
Standby (S1)
The system firmware does not support this standby state.
Standby (S2)
The system firmware does not support this standby state.
Standby (S0 Low Power Idle)
The system firmware does not support this standby state.
Fast Startup
This action is disabled in the current system policy.

In scenariul meu este activat modul clasic de Sleep. Standby (S3).

Daca aveti Modern Standby activat, o sa apara: Standby (S0 Lower Power Idle) Network Connected/Disconnected. La Standby (S3) o sa aveti: “This standby state is disabled when S0 low power idle is supported“. Asa veti sti ca Modern Standby este activ pe laptop / calculator.

Pasionat de tehnologie, scriu cu plăcere pe StealthSettings.com începând cu anul 2006. Vei găsi scrise de mine, articole despre sistemele de operare Windows, Linux, macOS, dar și despre platforme web precum WordPress și WooCommerce

How to » Tutoriale si Noutati IT » Ce este Modern Standby si cu este diferit de Standby Clasic (Sleep)

Leave a Comment

Best tutorials in your language:
EN - DE - DA - FR - ES - IT - PT - NL - NO - FI - SV - PL - HR - SL - CS - SK - TR - EL - LV - ET - LT - BG - UK - RU - HU - ID - VI - HI - JA - KO - TH - ZH-CN - ZH-TW - IW - AR