wuaudt.exe/wuauclt.exe (Windows AutoUpdate)

wuaudt.exe si wuauclt.exe sunt doua procese de sistem asemanatoare (in mare parte confuzia dintre aceste doua procese se datoreaza denumirii lor – “cl” vs. “d”), ambele fiind raspunzatoare, in forma lor legitima, pentru update-urile automate ale Windows OS. Acestea ruleaza in background, verificand daca au aparut update-uri noi pentru sistem, de fiecare data cand computerul este conectat la internet.

La fel ca in cazul majoritatii proceselor de sistem, nici wuauclt.exe si wuaudt.exe nu sunt scutite de “clone”, in special trojani (Cult-B sau Backdoor.Clt Trojan), care pot dezvolta diferite activitati daunatoare (:P) in sistemele “gazda”, de la furtul de informatii bancare, date personale etc., pana la crearea unor popup-upuri iritante, cu si despre reclame. Pentru a determina daca procesele wuauclt.exe si wuaudt.exe sunt legitime sau nu, verificati locatia acestora (procesele legitime sunt localizate in C:\Windows\System32) sau dezactivati temporar update-urile automate. In cazul in care unul sau ambele procese ruleaza in continuare dupa dezactivarea update-urilor, atunci recomandam terminarea acestora, deoarece sunt sanse de 99% sa fie vorba de trojani.

Cum puteti dezactiva update-urile automate:

  • Start Menu –> Run
  • tastati services.msc–> Enter
  • click-dreapta Automatic Updates –> Properties  
    wuau
  • Disable-> OK. ;)

wuaudt.exe/wuauclt.exe (Windows AutoUpdate)

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment