A11 BIONIC – Un mega-procesor Apple pentru iPhone X si iPhone 8

In timpul evenimentului de lansare al iPhone X, iPhone 8 si al altor device-uri Apple, atentia a fost captata la un moment dat de noul procesor A11 BIONIC, dezvoltat de compania americana.

Inclus pe noile modele de iPhone 8, iPhone 8 Plus si iPhone X, Apple spune despre procesorul A11 BIONIC ca este cel mai puternic procesor pus vreodata pe un smartphone / telefon mobil. Daca este sa ne luam dupa puterea acestuia si dupa capabilitati, putem sa-i credem pe cuvant, ba chiar sa adaugam ca A11 BIONIC este mai puternic si decat multe procesoare (CPU) care se ragasesc in prezent pe calculatoarele de acasa.

Apple a inceput proiectarea procesoarelor pentru device-urile proprii in urma cu ani de zile si de la an la an acestea au evoluat intr-un ritm foarte rapid. Daca in urma cu an eram uluiti de procesorul A10 care a venit pe iPhone 7 si iPhone 7 Plus, ce mai putem spune anul acesta, cand Apple vine cu asa numitul A11 BIONIC,

A11 BIONIC este un procesor cu arhitectura 64-bit ARMv8-A, cu six-core CPU compus din 2 nuclee de performanta (performance) – cu 25%  mai puternice decat precedentul A10 – si 4 nuclee  de inalta performanta (high-efficiency core) – cu 70% mai rapide decat A10, Cele 6 nuclee ale A11 BIONIC (doua de inalta performanta si doua de inalta eficienta) au capabilitatea de a lucra simultan. O premiera pentru gama de procesoare Apple.

Va intrebati probabil, de ce este nevoie de atatea nuclee la procesoarele unui smartphone si daca nu cumva acestea consuma multa energie? Pe langa faptul ca sunt procesoare cu nuclee puternice, acestea au si un management foarte bun. Aceasta noua generatie de procesoare Apple are capabilitatea de a comuta nucleele in functie de faceti pe telefon. Astfel ca daca deschideti iPhone X sau iPhone 8 pentru a naviga pe site-uri sau a citi ceva dintr-un document, vor fi active doar nucleele de inalta eficienta. Energia bateriei va fi mentinuta mai mult timp, lucrand numai cu aceste nuclee. In momentul in care treceti la un joc mai avansat care sa solicite grafica intensa (si noul GPU Apple), vor intra in lucru nucleele de intalta performanta. In situatiile in care solicitarile sunt foarte mari, A11 BIONIC permite functionarea in paralel atat a nucleelor (cores) inalta performanta cat si a celor de intalta eficienta. Bineinteles ca o sa vedeti “cu ochiul liber” cum se scurge si energia bateriei cand cele 6 Core or sa lucreze simultan.

Noul GPU proiectat de Apple a primit de asemena imbunatatiri substantiale. Acest procesor grafic (GPU) este cu 30%  mai puternic decat cel pe care-l regasim pe A10. Ofera deci o experienta mai buna in jocuri, ajuta la captarea de poze de inatla calitate cu stabilizare si claritate in lumina scazuta (low-light) si este de baza atunci cand folosim realitatea augumentata. Un feature introdus recent de Apple pe noua generatie de iPhone.

Cu alte cuvinte, A11 BIONIC este cel mai puternic procesor proiectat vreodata de Apple pentru un idevice mobil.

How to » iPhone » A11 BIONIC – Un mega-procesor Apple pentru iPhone X si iPhone 8

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment