Cum putem bloca rularea anumitor procese si programe in Windows

Poate ca, din diverse motive, nu vrei ca ceilalti utilizatori ai computerului de la serviciu sau de acasa sa ruleze anumite aplicatii instalate in sistem. In loc sa te pierzi printre foldere si subfoldere incercand sa ascunzi aplicatiile in cauza (cu riscul ca nici tu sa nu mai stii de unde sa le accesezi), o solutie mult mai eficienta este blocarea proceselor acestora.

Process Blocker este un tool gratuit cu ajutorul careia utilizatorii Windows pot bloca rularea oricarui proces din sistem in functie de numele sau de CRC-ul acestuia.

Cum functioneaza Process Blocker?

Dupa instalarea tool-ului, acesta trebuie configurat sa corespunda cerintelor sau preferintelor fiecarui utilizator in parte. Pentru a configura Process Blocker, dati click pe shortcut-ul Configure Process Blocker din Start Menu.

configure-process-blocker

Interfata aplicatiei este extrem de simpla si usor de folosit. In Process Blocker Settings bifati Block the following applications apoi dati click pe butonul Add pentru a crea lista de procese si programe pe care doriti sa le blocati.

process-blocker-settings

Aveti trei optiuni de blocare a proceselor:

  • daca doriti sa blocati un proces anume, introduceti calea care locatia acestuia (daca nu o stiti, folositi Browse pentru a localiza procesul)
  • daca doriti sa blocati toate procesele care au o anumita denumire, indiferent de locatia acestora, scrieti direct numele (de exemplu messenger.exe)
block-by-name
  • daca doriti sa blocati rularea unui proces chiar si in cazul in care acesta este redenumit, atunci bifati optiunea Block other applications having the same CRC (aceasta devine activa doar in cazul in care selectati un anumit proces, nu si in cazul in care scrieti direct numele acestuia).
block-crc

Pentru ca blocarea proceselor sa ramana necunoscuta pentru ceilalti utilizatori, aveti grija sa ascundeti mesajele in care acestia sunt avertizati ca procesul pe care incearca sa il ruleze este blocat. Altfel, cel mai probabil, acestia vor identifica din ce cauza nu ruleaza procesele si vor putea rezolva problema.

blocker-message

Pentru a ascunde avertizarile ca anumite procese sunt blocate, deschideti Process Blocker Settings, mergeti in tab-ul Information and Statistics si debifati optiunea Display tray notifications when listed applications are blocked.

informations-and-statistics

De asemenea, aveti grija sa stergeti orice shortcut al tool-ului (de pe Desktop, din Start Menu sau Taskbar) pentru a nu atrage atentia celorlalti utilizatori ai computerului.

O alta recomandare ar fi sa nu va bazati doar pe Process Blocker, si sa ascundeti sau sa stergeti si shortcut-urile pentru procesele/aplicatiile pe care doriti sa le blocati. In felul acesta aveti mai multa siguranta si va puteti baza pe Process Blocker ca ultima solutie de securitate.

Nota: Aplicatie compatibila cu Windows XP, Windows Vista si Windows 7

STEALTH SETTINGS – How to block processes and programs from running in Windows

How to » Downloads » Cum putem bloca rularea anumitor procese si programe in Windows

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment