Cum sa adaugam Defragment in meniul de click-dreapta in Windows 7

Performanta unui computer depinde in mare parte si de starea de “sanatate” a hard-diskului instalat pe acesta. Degeaba procesorul este de ultimul tip si degeaba instalam n GB suplimentari de RAM (pe versiunile 32-biti oricum nu vor putea fi folositi decat maxim 3GB), daca starea hdd-ului este una foarte proasta computerul va avea o “prestatie” cel mult mediocra (si asta in momentele lui foarte bune, care se vor intampla destul de rar).

Una dintre operatiunile esentiale pentru mentinerea unui hard-disk in stare buna de functionare este defragmentarea periodica a acestuia. Daca va numarati printre utilizatorii care prefera sa efectueze manual orice task de pe computerele personale si care evita operarea automata a acestora, puteti adauga in meniul de click-dreapta optiunea de Defragment, astfel incat ori de cate ori veti deschide acest meniu (adica or de cate ori veti da click-dreapta pe o partitie) va veti aduce aminte – probabil :D – sa va defragmentati hard-diskul.

Cum putem adauga Defragment in meniul de click-dreapta a partitiilor unui computer

  • deschideti editorul de registri (Registry Editor) tastand regedit in Search-ul din Start Menu (sau in Run)
  • navigati catre calea HKEY_CLASSES_ROOT/Drive/shell, apoi dati click-dreapta pe shell si creati un nou key pe care il veti denumi runas
new-key
  • modificati valoarea intrarii Default (panoul din dreapta) in Defragment, apoi dati click-dreapta pe runas si creati un nou key, pe care il veti denumi command
defragment-value
command-key
  • setati valoarea intrarii Default de sub command in defrag %1 –v –u (click-dreapta > Modify), apoi inchideti regedit si restartati computerul
default-value

Dupa restart, atunci cand veti da click-dreapta pe vreuna din partitiile computerului vei observa optiunea Defragment in meniul afisat.

defragment-drive

Daca veti da click pe aceasta, va incepe defragmentarea partitiei respective.

Nota: Tutorial compatibil si cu Widows Vista. Netestat pe XP.

Atentie! Inainte de a efectua orice modificare in registrii de sistem este recomandat sa creati un backup al acestora pentru a evita eventuale consecinte neplacute.

How to » Tutoriale si Noutati IT » Cum sa adaugam Defragment in meniul de click-dreapta in Windows 7

Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.

Leave a Comment