Adauga Take Ownership la meniul de click-dreapta in Windows 7

Modificarea/editarea fisierelor de sistem in versiunile anterioare de Windows era (si inca este pentru cei care folosesc in continuare XP sau versiuni mai vechi de Windows) un task oarecum simplu de realizat. Insa odata cu lansarea Windows Vista, Microsoft a sporit securitatea sistemului de operare, iar in Windows 7 aceasta a devenit chiar mai stricta. Acordarea de permisiuni administrative (take ownership) asupra unui fisier protejat de sistem este un proces care papa ceva timp pentru a fi completat, indiferent daca este realizat prin interfata GUI sau cu ajutorul Command Promptului.

Din fericire exista un mic (bine, nu chiar mic, dar este efectuat doar o singura data :P) hack de registri care adauga optiunea Take Ownership in meniul de click-dreapta, astfel incat dupa realizarea acestuia, ori de cate ori va trebui sa va acordati drepturi de administrator asupra unui fisier de sistem este de ajuns sa dati doua click-uri si gata, problema e rezolvata.

Cum putem adauga Take Ownership la meniul de click-dreapta cu ajutorul registrilor

Atentie! Inainte de a modifica registrii de sistem este recomandat sa faceti un al acestora pentru a evita eventiuale consecinte neplacute.

 • deschideti editorul de registri (tastati regedit in Search-ul din Start Menu si dati Enter) si navigati catre calea HKEY_CLASSES_ROOT*shell
 • sub shell creati un nou key pe care il denumiti runas

new-key

 • in panoul din dreapta modificati valoarea intrarii Default in Take Ownership, apoi creati o noua intrare String, pe care o denumiti NoWorkingDirectory (si careia nu ii dati nici o valoare)

new-string

 • sub runas creati un nou key pe care il denumiti command
 • in panoul din dreapta dati dublu-click pe intrarea Default apoi introduceti urmatorul rand in campul de sub Value
 • cmd.exe /c takeown /f "%1" && icacls "%1" /grant administrators:F
 • apoi creati o noua intrare String Value pe care o denumiti IsolatedCommand, careia ii veti da tot valoarea cmd.exe /c takeown /f "%1" && icacls "%1" /grant administrators:F

command-key

 • navigati catre calea HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshell si creati un nou key pe care il denumiti runas
 • in panoul din dreapta modificati valoarea intrarii Default in Take Ownership, apoi creati o noua intrarea String pe care o denumiti NoWorkingDirectory

runas

 • sub runas creati key-ul command, apoi, in panoul din dreapta modificati valoarea intrarii Default in
 • cmd.exe /c takeown /f "%1" /r /d y && icacls "%1" /grant administrators:F /t
 • creati din nou intrarea IsolatedCommand, careia ii dati aceeasi valoare cu a intrarii Default (adica cmd.exe /c takeown /f "%1" /r /d y && icacls "%1" /grant administrators:F /t)

command

 • apoi inchideti regedit

Veti observa ca in meniul de click-dreapta a aparut o noua optiune – Take Ownership – care va permite sa va acordati drepturi administrative asupra oricarui fisier protejat de sistem.

Pentru cei care nu sunt obisnuiti sa lucreze cu registrii, pot downloada si folosi cele doua fisiere .reg de mai jos:

InstallTakeOwnership.reg {filelink=2}
UninstallTakeOwnership.reg {filelink=3}

Nota: Testat pe Windows 7. Compatibil si cu Windows Vista.

Adauga Take Ownership la meniul de click-dreapta in Windows 7

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.