Cum putem schimba locatia default de instalare a aplicatiilor moderne in Windows 8

Windows Store este unul dintre cele mai importante feature-uri ale noului sistem de operare Windows 8, prin intermediul acestuia utilizatorii putand instala aplicatii moderne pe computerele, tabletele sau smartphone-urile cu Windows 8 din dotare. Insa foarte putini utilizatori stiu unde sunt instalate sau stocate aplicatiile moderne in sistem. Si cel mai probabil sunt destui cei care doresc sa schimbe locatia de instalare a acestora din partitia de sistem in alta partitie pentru a economisi spatiu.

Cum accesam locatia unde sunt instalate aplicatiile moderne in Windows 8?

In mod implicit, Windows 8 stocheaza aplicatiile moderne instalate din Windows Store in folderul WindowsApps din Program Files, insa acesta este ascuns, iar utilizatorii care doresc sa vada acest folder, trebuie sa selecteze optiunea Show hidden files, folders and drives in tab-ul View in Folder Options (pentru a deschide Folder Options dati click pe tab-ul View > Options > Change folders and search options).

show-hidden-files

De asemenea, pentru a accesa acest folder (WindowsApps), utilizatorii trebuie mai intai sa modifice ownerul acestuia (take ownership), altfel vor fi intampinati de mesajul de eroare “You have been denied permission to access this folder. To gain access to this folder you will need to use the security tab.”

error-message

Dupa ce vor prelua controlul asupra folderului WindowsApps, utilizatorii vor putea vedea continutul acestuia, respectiv subfolderele care contin fisierele aplicatiilor moderne, si de asemenea vor putea afla cat spatiu ocupa acestea pe hard-disk.

windowsapps

Cum putem modifica locatia de instalare a aplicatiilor moderne in Windows 8?

In cazul in care doriti sa modificati folderul de instalare a aplicatiilor moderne in Windows 8, fie pentru a salva spatiu pe partitia de sistem, fie pentru a putea accesa folderul fara a modifica setarile de securitate, va trebui sa faceti modificarea in Windows Registry.

 • deschideti Registry Editor (tastati Windows + R pentru a deschide Run, apoi tastati regedit si dati click pe OK)
 • navigati catre calea HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Appx

regedit

 • in panoul din dreapta, veti observa intrarea String PackageRoot, a carei valori este locatia default pentru instalarea aplicatiilor moderne (C:\Program Files\WindowsApps)
 • pentru a modifica locatia default de instalare a aplicatiilor din Windows Store, trebuie mai intai sa schimbati owner-ul pentru key-ul Appx (din panoul din stanga), apoi sa modificati valoarea intrarii PackageRoot in locatia custom in care doriti sa fie instalate aplicatiile moderne (de exemplu D:\WindowsApps).
 • dati click dreapta pe key-ul Appx si selectati Permissions din meniul afisat

appx-permissions

 • in fereastra deschisa, dati click pe butonul Advanced

advanced-permissions

 • dati click pe link-ul Change din dreptul Owner: TrustedInstaller

change-owner

 • in Select User or Group introduceti numele userului dvs (daca nu il stiti, dati click pe Advanced > Find Now, apoi selectati userul dorit din lista afisata) si dati click pe OK.

select-object

 • in fereastra de permisiuni, selectati userul facut owner, apoi bifati casuta de sub Allow in dreptul Full Control si dati click pe OK.

full-control

 • dupa ce ati preluat controlul asupra key-ului Appx, modificati valoarea intrarii String PackageRoot (dati click-dreapta pe aceasta si selectati Modify) pentru a schimba locatia de instalare default a aplicatiilor moderne.

modify-registry-value

 • apoi inchideti Windows Registry si restartati sistemul pentru ca modificarea sa aiba efect. Dupa restart, aplicatiile moderne instalate din Windows Store vor fi instalate in noua locatie aleasa de dvs.

Nota: Inainte de a face modificarea in Windows Registry, se recomanda dezinstalarea atat aplicatiilor moderne buit-in, cat si a celor third-party instalate din Windows Store, altfel acestea nu vor mai putea fi updatate si vor afisa mesaje de eroare.

STEALTH SETTINGS – How to change default installation location for modern apps in Windows 8

Cum putem schimba locatia default de instalare a aplicatiilor moderne in Windows 8

About the author

Stealth

Pasionat de tot ce inseamna gadget si IT, scriu cu placere pe stealthsettings.com din 2006 si imi place sa descopar alaturi de voi lucruri noi despre calculatoare si sistemele de operare macOS, Linux, Windows, iOS si Android.

Leave a Comment