Fix Hard Disk Partition Not Showing in Windows 11

Cand iti cumperi un laptop nou (sau PC) fara sistem de operare, este foarte posibil ca hard disk-ul acestuia sa nu fie formatat. In timpul procesului de instalare Windows 11 trebuie sa creezi cel putin partitia pe care va fi instalat sistemul de operare. Dupa finalizarea instalarii, multi utilizatori se confrunta cu o problema. Unele partitii ale hard disk nu apar in This PC si nu sunt disponibile. Hard Disk partition not showing in Windows 11.

Luam scenariul in care ai un laptop cu hard disk (SSD) de 512 GB. In timpul instalarii Windows 11 ai alocat 195 – 200 GB pentru partitia de sistem (Windows), iar cu restul spatiului disponibil pe hard disk ai mai creat o partitie de aproximativ 280 GB. Problema este ca aceasta partitie dedicata pentru date nu apare dupa finalizarea instalarii Windows 11. In This PC apare numai partitia cu sistemul de operare.

Hard Disk partition not showing in Windows 11
Hard Disk partition not showing in Windows 11

Fix Hard Disk partition not showing in Windows 11 This PC Volumes

Microsoft a introdus in Windows 11 un sistem foarte bun pentru managementul hard disk-urilor, volumelor si partitiilor. Un adevarat partition manager de care nu am avut parte pe versiunile mai vechi de Windows.

Pasul 1.

Mergi in Windows 11 la: Settings → System → Disks & volumes.

Windows 11 System Disks and Volumes

In “Disks & volumes” este sistemul de management pentru hard disk (sau hard disk-uri) si volume (sau partitii). In partea superioara apar hard disk-urile instalate, urmand in partea de jos partitiile.

Disks and Volumes in Windows 11

PCIe-4 SSD 512GB – hard disk-ul instalat pe sistem.
System volume – rezervat de sistemul de operare pentru partitia EFI (Extensible Firmware Interface)
Boot volume – partitia C: pe care este instalat sistemul de operare Windows 11 si care a fost creata in timpul procesului de instalare. Boot volume / Healthy.
Microsoft recovery partition – partitia creata automat la instalarea Windows 11 si rezervata pentru resuscitarea sistemului de operare.
RAW – nu este o partitie si nici un hard disk despre care nu stiati. Este spatiul brut al partitiei care lipsete si pe care nu o vedem in This PC. Hard Disk partition not showing in Windows 11. Volume Data.

Pasul 2.

Click pe “Properties” la RAW, apoi click pe “Change drive letter“. In caseta de dialog care se deschide aloca-i un litera volumului RAW. In exemplul meu am ales D: la “Change Drive Letter“.

Change Drive Letter

Pasul 3.

Click “Format“.

Format New Partition Volume

La finalul procesului de formatare (care nu trebuie sa dureze mult), noua paritie o sa apara in This PC si puteti utiliza spatiul disponibil.

Windows 11 Drives Hard Disk Volumes

In acest fel poti face sa apara toate partitiile hard disk in This PC. Daca nu va descurcati, lasati comentarii.

Stealth: Pasionat de tehnologie, imi place sa testez si sa scriu tutoriale despre sistemele de operare macOS, Linux, Windows, despre WordPress, WooCommerce si configurare servere web LEMP (Linux, NGINX, MySQL si PHP). Scriu pe StealthSettings.com din 2006, iar cativa ani mai tarziu am inceput sa scriu pe iHowTo.Tips tutoriale si noutati despre device-uri din ecosistemul Apple: iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod, iMac, MacBook, AirPods si accesorii.
New in